GYMVERENIGING JAHN HOUDT JONG EN OUD IN BEWEGING Het verhaal van Anneke Bindt Door Marjolein Bijvoet

GYMVERENIGING JAHN HOUDT JONG EN OUD IN BEWEGING Het verhaal van Anneke Bindt Door Marjolein Bijvoet

Wie is die goedlachse, sportieve duizendpoot met een enorme passie voor bewegen? Het is Anneke Bindt; trainster en actief bestuurslid van Gymvereniging Jahn Westzaan. Hoog tijd om haar te interviewen over haar betrokkenheid bij de sport en bij Jahn in het bijzonder.
zie volledig verslag
‘Jahn bestaat al 135 jaar, wist je dat?’ steekt Anneke gelijk van wal. ‘Het is begonnen in 1883 met alleen mannen. Turnen was in die tijd een echte mannen sport. De vrouwen kwam pas later. Kijk,’ ze laat een zwart/wit foto zien ‘hoe deden ze dat hè, turnen in van die lange rokken? Lachend ‘Dat is wel wat anders dan die strakke pakjes van nu.’

25jarig bestaan Jahn Westzaan 25 jarig bestaan Jahn groepsfoto

‘Vroeger heb ik zelf ook geturnd, tot de selectie aan toe. Ik kom uit Friesland uit een gezin van twaalf kinderen. Ik wilde zó graag op turnen. Eindelijk brak die eerste keer aan. Wat denk je? Moest ik nablijven op school! Nou, ik stiekem naar de gymzaal.’ Lacht ‘die passie is gebleven. Bij de KNGU (branchevereniging) deed ik allerlei opleidingen. Zo leerde ik alle ins en outs van het trainersvak. Naast mijn baan in een winkel ging ik steeds meer lesgeven. Toen ik naar Koog aan de Zaan verhuisde was ik, voor ik het wist, ook hier bij allerlei verenigingen betrokken. Ik werk nu o.a. voor Evean, Sportbedrijf Zaanstad en Jahn. Je kunt wel zeggen dat ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt.’ trainster anneke bindt bij jahn

Werkt Jahn ook met betaalde krachten? Anneke: ‘Ja, de trainsters zijn betaalde krachten. Daarnaast werken we met heel veel vrijwilligers. Zonder alle vrijprijsuitreiking turnen Jahn door Trijniewilligers zouden we het niet redden. Ik zelf doe naast mijn betaalde baan ook vrijwilligerswerk voor de vereniging. Bijvoorbeeld wedstrijden regelen, problemen met zalen oplossen en ieder jaar opnieuw bij de gemeente zalen aanvragen. Het kost veel tijd maar ik doe het met plezier. Jahn is zo’n hechte en gezellige vereniging. Kom maar eens op onze jaarlijkse vrijwilligers BBQ, dan kun je het zien.

Jahn is niet de enige turnvereniging in Zaanstad. Hoe gaat dat? Anneke; ‘De band met andere gymverenigingen in de omgeving is prima. Weet je wat weer eens leuk is om te organiseren? Een zeskamp met alle verenigingen. Vroeger hielden we dit ieder jaar en deden zelfs de besturen mee. Superleuk.’

Dus, iedereen naar Jahn? ‘Wat mij betreft wel.’ Lacht Anneke. ‘Gym is goed voor je conditie, zelfvertrouwen, motoriek, kracht en lenigheid. Die peutertjes leren luisteren en op hun beurt wachten en oudere mensen houden hun ‘bovenkamer’ in beweging. En daarbij, waar kun je nog sporten voor twaalf euro per maand?’

‘Hup naar de club!’ voor peuters/kleuters, turnen, freerunnen, bodyshape, steps en Bewegen voor Ouderen.

Weergaven: 6