Geen zwarte Pieten bij Sint-intocht? Grauwe Eeuw wil intocht stoppen… (en meer)

Geen zwarte Pieten bij Sint-intocht? Grauwe Eeuw wil intocht stoppen… (en meer)

Uit de Orkaan

De NTR die op 17 november de Sinterklaas-intocht uitzendt, heeft besloten alleen ‘roetveeg’-Pieten in het Sinterklaasjournaal te laten zien. Of ze wel ingezet worden bij het evenement op de Zaanse Schans is niet bekend.

De NTR: “De Pieten hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. Al naar gelang een Piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht.”

UPDATE: Actiegroep De Grauwe Eeuw heeft als reactie aangekondigd niet te gaan demonstreren maar de ‘racistische intocht’ te zullen stoppen. Zie onderaan dit bericht meer informatie.

De NTR motiveert haar keuze als volgt:

“De NTR volgt de Pietendiscussie op de voet. Wij zijn ons bewust van de rol van Het Sinterklaasjournaal in de beleving van het Sinterklaasfeest in Nederland. Deze rol zien wij in het licht van de publieke taak van de NTR als onafhankelijke omroep, om maatschappelijke ontwikkelingen in onze programma’s te weerspiegelen; niet om ze te sturen of om er standpunten over in te nemen. Juist om deze rol op zorgvuldige wijze te vervullen, zijn wij geen actieve deelnemer in de Pietendiscussie.

De NTR maakt Het Sinterklaasjournaal met respect voor de traditie en met oog voor ontwikkelingen in de samenleving. Veranderingen in de traditie vinden hun weerslag in Het Sinterklaasjournaal. Wie Het Sinterklaasjournaal jaar in, jaar uit volgt, ziet dat wij een geleidelijke verandering voorstaan. Traditie en verandering gaan hand in hand.”

Over de rol van Zaanstad zegt de omroep:

“De intentie van de NTR is om de organiserende gemeente elk jaar zoveel mogelijk mee te nemen in de visie van de NTR en onze ervaringen daarmee zijn positief.”

‘Meenemen in de visie van der NTR’ lijkt erop de duiden dat Zaanstad ook voor de roetveeg-Piet gaat. Het Sinterklaasjournaal is vanaf maandag 12 november dagelijks te zien.

De Grauwe Eeuw

Actiegroep De Grauwe Eeuw waar activist Michael van Zeijl één van de aanvoerders van is, heeft via Facebook aangekondigd niet te gaan demonstreren maar de ‘racistische intocht’ te willen stoppen:

“Actiegroep de Grauwe Eeuw gaat niet demonstreren bij de nationale intocht maar dit event stoppen met acties, wanneer deze niet van alle racistische elementen is ontdaan.”

Van Zeijl maakt zich in het persbericht vooral druk over het onrecht dat hemzelf en andere ‘antiracisme activisten’ wordt aangedaan. Hun ‘mensenrechten’ zouden niet worden gerespecteerd. Burgemeester Hamming is een leugenaar volgens van Zeijl, die ook zegt dat hij nog geld voor een treinkaartje van Zaanstad terug moet krijgen: “het beloofde declaratieformulier voor reiskosten is ons overigens ook nooit toegezonden”.

Vervolgens gaat Van Zeijl op een niet geheel navolgbare wijze los op zijn collega’s, een “activistencollectief wat zichzelf schuldig maakt aan racisme te legitimeren”:

“Tussen de activisten die aankondigden wel te gaan demonstreren zitten witte activisten die activisten van onze actiegroep in een racistische situatie hebben gebracht. Vervolgens hebben ze deze situatie nooit hersteld maar juist compleet laten escaleren o.a. door de niet witte activisten te belasteren en overal van uit te sluiten.

Het collectief waar deze activisten deel van uitmaken bagatelliseert ook kolonialisme en de mensenrechtenschendingen op de Palestijnen door apartheidsstaat Israël.”

Ten slotte gaat Van Zeijl ook nog even in op de roetveeg-Pieten zelf:

“Vandaag werd aangekondigd dat er alleen maar ‘roetvegenpieten’ zullen meelopen in Zaandam, maar leden van de actiegroep hebben toevallig de roetvegenpieten van het Sinterklaasjournaal gezien en deze versie is gewoon nog steeds blackface. Vandaar dat we toch besloten hebben dat acties nodig zijn, over de invulling hiervan zijn we met andere organisaties in gesprek”

Sinterklaascomité Zaanstad

Het bestuur van de Stichting Sinterklaascomité Zaanstad zegt op Facebook het te betreuren “dat alle pieten als roetveegpieten gaan tijdens de landelijke intocht op 17 november in Zaandijk.”

De Stichting zegt wens voor een zwarte piet uitgesproken te hebben tijdens overleg met de gemeente Zaanstad.

Op hun eigen Sint-intocht van 24 november zullen ze alleen donkere pieten meenemen op de stoomboot.

Je bent een Zaankanter als…

De discussie verdeelt ook de Zaanse Facebook-groepen. Kevin De Koning Panen, de organisator van een VOOR Zwarte Piet demonstratie zag een oproep verwijderd van Je bent een Zaankanter als… Beheerder Bram Dimmick zag dat men “niet in staat was om een dergelijke discussie aan te gaan zonder elkaar letterlijk uit te schelden.” Vervolgens wordt hij door Kevin voor ‘lafaard’ uitgescholden en door een andere bezoeker voor ‘Groot Slappe zak Bram’.

PVV

Inmiddels hebben 65 mensen gezegd deel te nemen aan de demonstratie, waaronder de Zaanse PVV-fractieleider Peter van Haasen en steunfractielid Jaap Docter aldus informatie op de PVV-Facebook-pagina.

Weergaven: 11