Freek de Jonge en dorpsgenoot Ingrid Jahn

Als voorzitter van de Historische vereniging Westzaan ben ik uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de opening in het Stadhuis expositie Freek de Jonge. Hij heeft dit samengesteld i.s.m. het gemeentearchief Zaanstad. Het is bijzonder wat hij aan de Zaankanter wil laten zien over zijn jeugd en de tijd dat hij in Zaandam heeft gewoond. De herinneringen die daar bijhoren heeft hij d.m.v. foto’s uit zijn eigen collectie en die uit het archief geëxposeerd in de prachtige vitrines in de ontvangsthal van het Stadhuis. Hij heeft 30 jaar geleden het boek Zaansch Veem uitgebracht en nu een nieuw boek Reikhalzend Verlangen Zaansch Veem waar ook zijn nieuwe show in de maand november over gaat en te zien is in het Zaantheater. Dit ter gelegenheid van zijn 30 jarig jubileum

We zijn trots dat Freek de Jonge exclusief voor het Zaantheater de voorstelling Reikhalzend Verlangen – Zaansch Veem 2 maakt. Een unieke combinatie van cabaret, Zaanse verhalen en muziek. Deze grootse voorstelling met Freek de Jonge én een 11-mans-orkest is alleen in het Zaantheater te zien.

Dertig jaar geleden verscheen het boek Zaansch Veem. Persoonlijke belevenissen van Freek gebaseerd op feiten en fantasieën uit de periode 1951-1962, toen het gezin De Jonge in de Parkstraat in Zaandam woonde. Ter gelegenheid van dit 30-jarig jubileum is het boek opnieuw uitgebracht. Op 19 oktober verscheen Reikhalzend Verlangen, waarin Zaansch Veem is aangevuld met nieuwe verhalen over Freeks jongensjaren in Zaandam.

In de zomer van 2016 trad Freek op tijdens Midzomerzaan in Zaandam. Hij vertelde Zaanse verhalen en zong liedjes begeleid door een orkest. Dit eenmalige optreden was zo’n groot succes, dat Freek het Zaantheater voorstelde hier een vervolg aan te geven. Daar hoefden wij niet lang over na te denken. Vol trots presenteren wij dan ook Reikhalzend Verlangen – Zaansch Veem 2. Een voorstelling, vol herkenbare situaties en dolkomische herinneringen, die Freek exclusief voor het Zaantheater samenstelt.

Op het podium wordt Freek fantastisch begeleid door zijn 11-mans-orkest op piano, bas, slagwerk, gitaar, trompet, trombone, mondharmonica, cello en viool. De mooiste en leukste Zaanse foto’s en filmbeelden komen op het toneel voorbij.

Met medewerking van:
Reyer Zwart – basgitaar/contrabas
Jan van Bijnen – gitaren
Maurits Fondse – piano/toetsen
Rowin Tettero – drums
Hermine Deurloo – mondharmonica
Loet van der Lee – trompet
Strijkkwartet en trombonist

Ik heb de Zaan nog nooit bezongen
Die nauw’lijks stromende rivier
Waar ik voor in zwom als jongen
Tussen de ijsberen en ’t wier

Ik stak haar over met het pontje
Ik heb haar dikwijls overbrugd
Jarenlang hetzelfde rondje
Oostzij heen en Westzij terug

Ik heb boven van de brug staan pissen
Op een onderdoor varende boot
Ik heb er vaak in staan te vissen
En wat ik ving was vooral dood

Ik dagdroomde van verre landen
Als ik aan haar oevers zat
Ik zag haar water even branden
Toen het Zaansch Veem had vlamgevat

De Zaan mist de allure van de Loire
Ze smaakt meer naar azijn dan wijn
De Zaan mist van de Waal het ware
Het internationale van de Rijn

De Zaan mist het frisse van de Rhône
Als gootsteen van de industrie
Ze mist de lengte van de Amazone
Ze droogt al op bij Krommenie

Hier op de plek van dit theater
Keek ik ooit uit over de Zaan
Zonder besef dat ik daar later
Nog eens op het toneel zou staan

Waar ik altijd terug zou komen
Ik zie de planken als een vlot
Waarop ik spelen kan en dromen
Als een onechte zoon van Don Quichot

De Zaan mist het Vlaamse van de Schelde
Alsook het pittoreske van de Vecht
Zo saai als de Zaan is een rivier slechts zelden
Ze kabbelt en daar is alles mee gezegd

DI
21
NOV
Aanvang: 14:00
Zaal:Albert Heijnzaal
Bestellen
Overige events
WO
22
NOV
Aanvang: 20:15
Zaal:Albert Heijnzaal
Bestellen
DO
23
NOV
Aanvang: 20:15
Zaal:Albert Heijnzaal
Bestellen
VR
24
NOV
Aanvang: 20:15
Zaal:Albert Heijnzaal
Bestellen
ZA
25
NOV
Aanvang: 20:15
Zaal:Albert Heijnzaal
Bestellen
Prijzen
Regulier
Rang 1
€ 26,00
incl. € 3,50 voor pauzedrankje en garderobe
Excl. transactiekosten: e-ticket € 2,50 post € 4,50
Extra info
Dertig jaar geleden verscheen Zaansch Veem, het autobiografische romandebuut van Freek de Jonge. Op 19 oktober verscheen bij uitgeverij Atlas Contact het boek Reikhalzend verlangen. In dit boek is Zaansch Veem aangevuld met nieuwe verhalen over Freeks jongensjaren in Zaandam. Uiteraard is het boek na afloop van de voorstelling te koop en zal Freek signeren.

Er gebeurt in november nog meer in de Zaanstreek rond en met Freek de Jonge:
Het Gemeentearchief Zaanstad verzorgt in november een foto-expositie met Freek de Jonge als gastcurator. Hij koos hiervoor foto’s uit zijn eigen collectie en uit die van het archief uit de jaren ’50 rond thema’s als voetbal, de Zaansch Veem-brand en de Paaskerk. De expositie is vanaf 3 november te zien in de publiekshal van het stadhuis.
Op woensdag 15 november presenteert Freek twee favoriete films uit zijn jeugd in Filmtheater De Fabriek. Fanfare van Bert Haanstra en Les vacances de Monsieur Hulot van Jacques Tati. Aangevuld met unieke beelden van Zaandam uit het archief van het Eye Filminstituut verandert De Fabriek voor een avond in een nostalgische Cineac-bioscoop onder leiding van Freek De Jonge zelf.
Op zaterdag 18 november lanceert Freek de Zaanse Verhalenbank in het Zaans Museum.

Team.jpg
Dinsdagmiddagserie
10 voorstellingen op dinsdagmiddag
Het Dinsdagmiddagserie-programmeringsteam heeft in samenwerking met programmeur Kim Muller weer 10 gevarieerde voorstellingen voor u geprogrammeerd. Kiest u maar uit! Of bestel ze allemaal, want als u vier voorstellingen bestelt, krijgt u de vijfde voorstelling gratis. En als u de complete serie bestelt, krijgt u maar liefst twee voorstellingen gratis. Zin en tijd om ook overdag uit te gaan? Wees welkom bij de Dinsdagmiddagserie.

Meer informatie
NUHR – Alle 30 NUHR – LIGGEND – Copyright Joris van Bennekom.jpg
Voor u geselecteerd: NUHR
Alle 30 NUHR
In Alle 30 NUHR laten Peter Heerschop, Viggo Waas, Joep van Deudekom en Eddie B. Wahr hun 30 favoriete scènes uit 30 jaar samenwerking zien. Een unieke mogelijkheid om deze historische cabaretmannen nog één keer aan het werk te zien.

Bestel kaarten
Dolf Jansen en Louise Korthals – Omdat we het waard zijn – Oudejaars 2017 – Fotograaf ALEK_liggend.jpg
Tip: Dolf Jansen & Louise Korthals
Omdat we het waard zijn – Oudejaars 2017
Voor het eerst gaan een man en vrouw sámen het jaar te lijf. En elkaar. Omdat sommige jaren al vanaf januari trillen op hun grondvesten. Omdat u schreeuwde om verandering en wij niet te beroerd zijn om daarnaar te luisteren. Omdat vooruitgang een teamsport is en vrouwen allang weten wat buitenspel betekent, maar mannen dát gewoon niet snappen. Omdat de vrouw altijd gelijk heeft, maar de waarheid desondanks in het midden ligt.

Bestel kaarten

Bezoeken: 14