Erfgoed Westzaanse brandweer op Zaanse Schans

Erfgoed brandweer op Zaanse Schans

Uit de Wessan der De Stichting Zaens Brandweer Museum heeftals doelstelling het werven, beheren, conserveren van het erfgoed van de brand- weer voor de hele Zaanstreek. Met deze gedachte is het muse- um tien jaar geleden gestart. Het heeft de afgelopen jaren een aan- tal oude handspuiten en ander oud brandweermaterieel in het museum in de Kerkbuurt kunnen onderbrengen. Dit brandweererf- goed verdient het om aan het publiek getoond te worden, want het vertelt een belangrijk deel van de geschiedenis van de Zaan-se brandweer.handspuit naar buiten te halen voor een demonstratie.

Het brandweermuseum is daarom in contact gekomen met het Zaanse Erf- goed, Zaans Museum en de Stichting Zaanse Schans. Het resultaat van de gesprekken is een samenwerking en het inrichten van het bestaande oude brandweerspuithuis op de Zaanse Schans door het Zaens Brandweer Museum met een oude handspuit en oud brandweermaterieel uit de peri- ode eind 19de eeuw. Als u als volger of belangstellende deze opstelling wilt bekijken, dan kan dit dagelijks op de Zaanse Schans, Kalverringdijk 25 te Zaandam.

Vrijwilligers van het Zaens Brandweer Museum en twee brandweerlieden. Achterste rij vlnr: Hans Kouwen, Frits Klerk, Arjan Jonker, John Rem, Frido van Dokkum, Dirk van leeuwen sr., Joop Gruys en Geert Kelder. Voorste rij vlnr: Saskia van den Broek, Annet Baerveldt, Jaap van het Kaar, Frank Kuntz, Kors van Ekris en Jan Musse.

Weergaven: 16