‘Elk jaar smeken we om ijs’ Antoon Kuiper

Antoon Kuiper hoopt op opening Westzaanse ijsbaan

Elk jaar smeken we om ijs

Er ligt ijs, maar het moet nog wel groeien! 

WESTZAAN – Hopen, hopen en nog eens hopen. Elk jaar weer. Als de winter 15 november nadert, zet IJsclub Lambert Melisz in Westzaan haar weiland onder water. Dan begint het lange afwachten. Brengt Koning Winter ongeveer vijf dagen temperaturen van min vier, zonder dat het ‘s middags dooit? Dan gaat het bestuur deze vijfde dag bij elkaar zitten en beslissen ze die avond of de ijsbaan de volgende ochtend opengaat. Met de huidige lage temperaturen begint het flink te kriebelen bij Lambert Melisz-voorzitter Antoon Kuiper (75). Echter, zet de vrieskou door of kunnen de schaatsplannen alweer in de koelkast?

Door: Daan Ruijter

“Het is nu afwachten. Ik ben hartstikke blij dat het zo is gaan vriezen. De prognose is echter dat de temperatuur alweer snel boven het vriespunt uitkomt. Het ijs moet bij ons 7 centimeter dik zijn om open te kunnen gaan. Als het ijs op de sloten nog niet dik genoeg is, krijgen we natuurlijk massale aanloop”, zegt Antoon. Verder is voor een knappe baan sneeuw ongewenst. “Sneeuw kunnen we ruimen, maar dat kost wel heel veel moeite.”

Antoon kijkt uit naar de gezelligheid die het schaatsen met zich meebrengt. “Schaatsen is een heel sociale sport. Families, scholieren en ouders met kinderen komen eropaf. Sommigen schaatsen niet eens, die zijn alleen maar aan het praten op het ijs, haha! ‘s Avonds genieten de mensen in onze kantine van onder andere worst, chocolademelk en koffie.” Er is voldoende ruimte op de ijsbaan, want deze is een anderhalve ‘bunder’ groot. Dat is dialect voor tienduizend vierkante meter, wat weer gelijk staat aan iets meer dan een voetbalveld.

Antoon is geboren en getogen in Westzaan en al lang bij de ijsbaan, die sinds 1946 bestaat, betrokken. De Lambert Melisz-voorzitter kent ook op technisch vlak alle ins en outs. “Het weiland van onze ijsbaan is onderbemaald. Het waterniveau ligt aan de ene kant lager dan die van de slootjes en aan de andere kant hoger. Daardoor kunnen we, als er geen ijs ligt, het waterpeil helemaal zelf reguleren. Dat is belangrijk, bijvoorbeeld als het veel heeft geregend, en dat doen we op ervaring. In het midden van de baan ligt het waterpeil op ongeveer 50 centimeter en dat loopt naar de kanten op tot 0.”

De ijsclub laat op haar website ijsclub-lambertmelisz.nl en Facebook-pagina IJsclub Lambert Melisz weten als ze opengaan. Leden kunnen met hun lidmaatschapskaart gratis schaatsen, niet-leden betalen 2 euro voor een dagkaart. De baan gaat, bij voldoende ijskwaliteit, dagelijks van 10.00 tot 22.00 uur open. De club bevindt zich op Zuideinde 156 in Westzaan.

 

Bezoeken: 7