Effe d’r uit! Sociaal Wijkteam

Effe d’r uit! Sociaal Wijkteam
Pak jij deze krat met gaas even aan?’ Al ruim vóór 10 uur zijn Yvonne Folmer en Wendy Vanhamme bezig om de creatieve materialen uit te stallen, en loopt de koffie door. Iedere woensdag van 10.00 uur tot 12.30 uur is hetgezelligheid troef in dorpshuis De Kwaker enzijn er veel creatieve handen aan het werk. Er wordt van alles gemaakt, want ideeën zijn er te over. De kosten zijn slechts 3 euro per ochtend.
Hiervoor krijg je koffie met wat lekkersen heb je gezelligheid en creativiteit. ‘Zo af entoe doen we ook wat culinairs, zoals rond deKerst of als afsluiting voor de zomervakantie,,’zegt Wendy.

Yvonne: ‘Mensen komen voor de gezelligheid, ‘lekker beppen’, maar er worden ook serieuze onderwerpen aangesneden, bijvoorbeeld overafvalscheiding of over verbouwen. Er worden tipsen recepten uitgewisseld. Ieder van ons heeftveel meegemaakt en zo komen er mooie verhalenboven. Dit alles rondom een tafel vol met materialenen hobby’s’. Wendy: ‘Meestal wordt er door onseen idee voorbereid en voorgesteld aan de groep.Vervolgens worden de benodigde spullen metelkaar geregeld. Zo heeft de één wel wat mooie stoffen liggen, de ander gaas of oud band, de derdekomt met oude schaatsen en mos aan.’ Er worden prachtige creaties gemaakt voor binnen en buiten, en de groep laat zich inspireren door thema’s als herfst, kerst, pasen, zomer of wat hen aangereikt wordt. ‘Maar je hoeft daar niet aan mee te doen, hoor,’ leggen de gastvrouwen uit. ‘Je kunt gewoon je eigen hobby meenemen, haken, kleuren, diamond painting, of gewoon aanschuiven voor de sfeer.’
Yvonne is in 2018 samen met het Sociaal Wijkteam deze ochtend gestart, zodat buurtgenoten dicht bij huis iets op dit gebied kunnen doen en elkaar ontmoeten. In Westzaan is zij een bekende op creatiefvlak en heeft onder andere naailes gegeven.

Wendy is jaren geleden in Westzaan komen wonen, maar vond in het dorp niet zo gemakkelijk de aansluiting. Deze club was voor haar ideaal om mensen te leren kennen. En om iets te doen voor het dorp! Samen zijn zij nu een zelfstandig organisatieteam. Wendy: ‘Ik ben daar blij mee! We hebben een leuke groep, maar er kunnen altijd mensen bij. Dus hebt u trek in een kopje koffie, wilt u even lekker creatief bezig zijn, of hebt u alleen behoefte aan een goed gesprek? Kom dan langs bij ‘Effe d’r uit’ in De Kwaker, iedere woensdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur.’ En Yvonne vult aan: ‘Leeftijd is niet belangrijk, niemand is te jong of te oud bij ons. Altijd je vrolijke gezicht meenemen en als dat eenkeer niet lukt, dan krijg je het vanzelf als je aan de gang bent!’

Anja Burger, Sociaal Wijkteam Assendelft|Westzaan

Bezoeken: 10