Een waardig afscheid van Jan Vos. Groenten en Fruit

Een waardig afscheid van Jan Vos. Vele buurtbewoners bewezen de laatste welverdiende eer,
rust zacht Jan.

Tekst bij overhandiging van de fruit attentie

Bedankt voor uw aanwezigheid , dit sterkt ons in deze moeilijke tijd.

Jan Vos 1930-2020

Nog even het artikel geplaatst door De Wessaner juni 1987

‘ Werk en hobby gaan samen’

Im en Jan Vos hebben enige keren met het idee gespeeld om de zaak de zaak te laten en de vertrouwde winkel aan het Weiver op te geven. Ziekte van eigemaar Jan was daar de oorzaak van. Dat de plannen toch niet doorgingen komt op rekening van de publieke opinie die veel drang uitoefende,maar toch ook omdat beiden zo verknocht waren aan het werk, konden zij er moeilijk afscheid van nemen.

Piet Vredenburg was de winkel op Weiver 85 begonnen maar deze handelsman in hart en nieren moest meer. Hij wilde zijn vleugels meer in de breedte uitslaan en daar was de behuizing aan het Weiver minder geschikt voor. Hij verhuisde naar Zaandijk en het echtpaar Im Jan Vos nam de zaak over. Zij paste in het patroon van het kleune zaken doen en bouwden, dank zij hard werken, iets op. Jan regelde de inkoop en had een ventwijk, terwijk Im de klanten in de winkel bediende. Een winkel zonder toonbank, maar wel met een bepaalde sfeer waar de klanten de produkten van dichtbij konden aanschouwen, Groente en fruit zijn de hoofdartikelen. Maar de planken aan de wanden bevatt vele dagelijkse benodigdheden verpakte kruidenierswaren.

De klant is koning In de loop van de jaren is het winkeltje een zaak geworden waar bij het oude gezegde klant is koning nog opgeld doet. Voor de wachtende staan er krukken het gebeurt maar zelden dat er iemand wegloopt als het te lang duurt. Er is een weegschaal en een telmachine dan is het wel eens behelpen als beide echtelieden de bediening ter hand nemen. De vrouwen vormen het grootste deel van de klantenkring en het is dan niet verwonderlijk dat er volop nieuwtjes worden uitgewisseld.

Het echtpaar heeft buiten het werk geen hobby’s. Wel gooit hij in de zomer de tent een maand dicht en trekt de wereld in. “Tijd voor hobby’s hebben wij niet, want ’s avonds na thuiskomst ben je uitgevloerd en dn moet er nog wat aan de administratie worden gedaan” aldus mevrouw Vos die als hoofdverkoopster optreedt rerwijk man Jan zich hoofdzakelijk met inkoop bemoeit en zijn zaken op de veiling regelt. Na zijn ziekteproces gaf hij zijn ventwijk op, maar daar heeft hij nooit spijt van gehad Een gezellige buurtwinkeltje dat nationaal bekendheid verkreeg omdat Fina Woud onder de indruk was gekomen van de sfeer en deze overbracht in proza en noten voor haar muzikaler komedie. Oh wat een beeld

Weergaven: 4