Een mooie presentatie Molenaar Kindermeel Historische Vereniging Westzaan

Presentatie werd  gehouden door Neeltje en Otto Bleeker in buurthuis De Kwaker.

Een fantastiche presentie werd door Neeltje en Otto Bleeker verzorgd op de ledenvergadering van de Historische Vereniging Westzaan in buurthuis De Kwaker.  Heel boeiend hoe het bedrijf zich ontwikkelde tot de jaren zeventig van de vorige eeuw..

 Hoe  werkte de reclamewereld van toen?  De opkomst en verval van een sociaal bedrijf in Westzaan. 
De familie zwart heeft aan het Zaans Museum een mooie schenking van materiaal overgaan, nu in het museum te bewonderen. 

In de jaren 1910-1913 wordt op de hoek van de Nauernasche Vaart en het Watermolenpad de fabriek gebouwd van de firma P. Molenaar & Co., producent van o.a. Molenaar’s Kindermeel. Een strategische locatie aan de verbindingsweg van de Zaanstreek naar Beverwijk en Haarlem en de vaart.
De fabriek staat afgebeeld op een mooie affiche uit 1913, met een moeder en een gezond kind. In die tijd worden al meer dan 1 miljoen pakjes kindermeel per jaar verkocht. Dat worden er 5 miljoen in 1935 en meer dan 7 miljoen in de vijftiger jaren. Die groei en bloei is te danken aan de voortdurende goede kwaliteit van het product, de vele positieve aanbevelingen van doktoren en verloskundigen, maar ook de goede ervaringen van ouders van jonge kinderen, de heldere reclames en de zeer redelijke prijs.
Een indrukwekkende foto van de directie, de aandeelhouders en het personeel ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum in 1938, maakt duidelijk dat P. Molenaar & Co. niet alleen een familiebedrijf van de aandeelhouders is, maar ook van het personeel. Familienamen komen meermalen voor en er zijn zelfs verschillende generaties bij het bedrijf werkzaam geweest. Het sociale beleid van de firma is algemeen bekend en geroemd: ‘Molenaar & Co. voeren altijd een vooruitstrevend- en sociaal beleid ten aanzien van het personeel.’
Het verhaal begint in 1888, als de zwagers Pieter Molenaar en Gerbrand Swart meel en gerst gaan malen. In hetzelfde jaar vraagt de Westzaanse huisarts Van der Broecke wat rijst te malen, om een papje te maken voor een ziek kindje. Het kind knapt goed op en het kindermeel is geboren.

Als lezers van De Wessaner kunnen het boek tot 15 oktober bestellen voor de intekenprijs van € 17,95 via: www.uitgeverijnoordholland.nl of : bestellen@uitgeverijnoordholland.nl Na 15 oktober 2018 is de prijs van het boek € 22,95. 
Als in 1901 een zuigeling, te vroeg geboren en al bijna opgegeven was, werd met kindermeel  ‘gered’, wordt dat via De Telegraaf landelijk nieuws en de naam van het merkartikel Molenaar’s Kindermeel  gevestigd.

Ons boek beschrijft de snelle opkomst, groei en bloei van het familiebedrijf, in de context van de medische en maatschappelijke ontwikkelingen. Tot de jaren zestig van de vorige eeuw is Molenaar’s Kindermeel marktleider, maar er verschijnen concurrenten op de markt met een breder aanbod van voedingsproducten voor peuters en kleuters. Uiteindelijk wordt het bedrijf in 1969 verkocht. De fabriek wordt in 1975 gesloten en afgebroken in 1978.

Het boek ‘Molenaar’s Kindermeelis is in oktober 2018 verschijnen. Een geschiedenis van het familiebedrijf Molenaar & Co. te Westzaan’. Het is geïllustreerd met historisch beelden reclamemateriaal uit de collectie van de families Swart en Molenaar, het Gemeentearchief Zaanstad, het Zaans Museum en de Vereniging de
Zaansche Molen.

Neeltje Bleker-Swart en Otto Bleker

Bezoeken: 14