Een feestelijke veiling voor ‘t Reghthuys op de Dag van Westzaan

Wil Evers rechts

Een feestelijke veiling voor ‘t Reghthuys op de Dag van Westzaan

Wie Westzaan vanuit het noorden binnenrijdt, ziet het meteen: ‘t Reghthuys is de parel van Westzaan. Maar om het te behouden moet het dringend worden gerestaureerd en dat kost geld. Daarom organiseert ’t Reghthuys een veiling op de Dag van Westzaan. Iedereen is uitgenodigd om kavels in te brengen of te bieden tijdens de veiling.
Het onderhoud van ‘t Reghthuys is duur. Omdat het een rijksmonument is, krijgt het bestuur jaarlijks 7000 euro voor onderhoud. Dat is lang niet genoeg voor de grote restauratie die nu gaande is en bij elkaar wel 200.000 euro kost.
Het werk is al halverwege. Het schilderwerk is af, er is een prachtig, nieuw timpaan gemaakt en er zijn nieuwe dakkapellen aangebracht. Met subsidies, donaties en georganiseerde activiteiten, zoals Reuring en Koningsdag , is al een ton bijeen gebracht om dit te kunnen betalen.
Nu is het tijd voor de tweede fase. De leien op het dak moeten worden vervangen of gerepareerd en het zinkwerk vernieuwd. Ook het bijzondere koepeltje heeft gebreken. In één van de poten zit houtrot. Voor dit deel van de restauratie moet nog eens een ton bij elkaar worden gezocht. Nog meer zelfs, als de prijzen verder gaan stijgen. Dat is veel geld, maar het is echt nodig, zegt Joke Smit, voorzitter van het bestuur van ‘t Reghthuys. “Na jaren van lapwerk moet het gebouw nu grondig worden aangepakt, zodat het weer dertig of veertig jaar mee kan. Anders raakt het gebouw langzaam in verval. Iedereen snapt dat je zonder goed dak voortdurend problemen zult krijgen.”
Eenmaal, andermaal……
Daarom organiseert ‘t Reghthuys op zaterdag 10 september om 15.30 uur, tijdens de Dag van Westzaan, een veiling ten behoeve van de restauratie. Iedereen die ‘t Reghthuys een warm hart toedraagt, kan komen bieden of zelf iets schenken waarop geboden kan worden. Alleen kijken kan ook. Er zijn hapjes en drankjes verkrijgbaar – waarvan een deel van de opbrengst ook ten goede komt aan de restauratie – zodat het een feestelijke happening kan worden.
Wat wordt er zoal geveild? Een week in een vakantiehuis in de Vogezen, mee op de Slingertocht van Harry Slinger op een rondvaartboot in Amsterdam, een overnachting in een Bed & Breakfast in Westzaan, een diner en overnachting in De Prins, een picknickmand of bruidstaart van een van de Westzaanse bakkers, enzovoorts, enzovoorts. Nieuwe kavels zijn van harte welkom, dus heb je een mooi cadeau of een activiteit die je beschikbaar wil stellen, laat het weten. Dat kan via jokesmit@upcmail.nl .
Op 10 september om 15.30 is het zover. Dan zal de veilingmeester op een podium voor de ingang van ’t Reghthuys (en bij slecht weer in de Grote Kerk) het ‘eenmaal, andermaal….. verkocht‘ uitspreken. De lijst met kavels is vanaf 1 september te bekijken op de site van ’t Reghthuys.
Wie er niet bij kan zijn maar toch wil bijdragen aan de restauratie van ’t Reghthuys kan op de site www.reghthuyswestzaan.nl

 

een app vinden .Als in Westzaan ieder huishouden 25 euro en ieder bedrijf honderd euro zou doneren, dan gaat het lukken om een ton bijeen te brengen. Op de site van ‘t Reghthuys (onder contact en dan Steun ‘t Reghthuys!) staat een QR-code om een bedrag te schenken.

‘t Reghthuys is van en voor ons allemaal
Het gezichtsbepalende monument betekent veel voor Westzaan. Het is mooi als Westzaners mee willen betalen aan het onderhoud, maar ze zouden het ook vaker kunnen gebruiken, vindt Joke Smit. Het dorpscontact vergadert er al. Veel meer instanties, organisaties en verenigingen zouden dat kunnen doen. Het is ook een ideale plek voor een verjaardagsfeest of trouwerij.
Veiling voor ’t Reghthuys: 10 september, 15.30
(De culturele ladder van ’t Reghthuys)

 

Binnenkort in ‘t Reghthuys:

10 september
Dag van Westzaan, 15.30 feestelijke veiling voor ’t Reghthuys, hapjes en drankjes verkrijgbaar. De opbrengst is bestemd voor de restauratie.
28 oktober
David Vos zingt Jacques Brel.
De Belgische chansonnier Jacquel Brel komt weer tot leven in de vertolking van David Vos met Nettie Krull aan de piano. David geeft zijn eigen, doorleefde interpretatie van beroemde chansons als ‘Marieke’ en ‘Mijn vlakke land’.
In de Reghtzaal, aanvang 20.00 u. toegangsprijs € 20,00 pp incl. consumptie (kaarten via ticketsreghthuys@gmail.com)
12 november
Sinterklaasintocht
Zoals elk jaar komt Sinterklaas in ’t Reghthuys logeren. Uiteraard zingen ook dit jaar, buiten voor ’t Reghthuys, de grote en kleine mensen Sinterklaas weer in slaap met “Slaap Sintje slaap”
26 en 27 november
SinterReghthuys: In Westzaan is Sinterklaas de baas
Kinderen en hun ouders mogen de slaapkamer van de Sint, de eetzaal van de Pieten en de Pietenzolder komen bekijken. Toegang is gratis, er staat een collectebus bij de ingang
Geopend tussen 12.00 en 15.30
27 november
Poppenkastvoorstelling: Sinterklaas en de verdwenen schoenen van Theater Fantast
aanvang 10.30 u. Toegangsprijs € 8,00, incl. lekkers en limonade (reserveren via ticketsreghthuys@gmail.com)
1 en 2 december
SinterReghthuys voor scholen en kinderopvang.
3 en 4 december
SinterReghthuys: In Westzaan is Sinterklaas de baas
Kinderen en hun ouders mogen de slaapkamer van de Sint, de eetzaal van de Pieten en de Pietenzolder komen bekijken. Toegang is gratis, er staat een collectebus bij de ingang
Geopend tussen 12.00 en 15.30
4 december
Poppenkastvoorstelling: Chocoladeletterpret van Theater Fantast
aanvang 10.30u. Toegangsprijs € 8,00, incl. lekkers en limonade (reserveren via ticketsreghthuys@gmail.com)
17 december
KERST-INN
in en om ‘t Reghthuys en Grote Kerk Westzaan vanaf 15.30 uur tot 19.30 uur
met onder andere Foodtrucks, warme Glühwein, levende kerststal, kerstkramen in de Grote Kerk, kerst- en huiskamerconcerten etcetera

Weergaven: 35