De Zaanse Kaper vereniging hield jl. vrijdag een lezing in het 18 e eeuwse  ReghtHuys. (1783) 

De Zaanse Kaper vereniging hield jl. vrijdag een lezing in het 18 e eeuw ReghtHuys. (1783) Het klassieke gebouw leent zich uitstekend voor deze prachtige klederdracht schouw door deze enthousiaste dames en heer die de kleding hoofdzakelijk zelf hebben gemaakt.  

Het thema was ‘klederdracht of streekdracht, wat is het verschil?’ Kleding uit de 18e en 19e eeuw werd getoond. Prachtig. Soms meer dan 5 onderjurken van zijden, katoen linnen. Een van paardenhaar gemaakte onderrok. 

Om de 10 jaar een ander mode nog breder lijkende heupen, taille nog smaller, volume van de rog nog breder etc.  Tientallen meters stof kostbare stof vaak geïmporteerd uit bv India 

Wie droegen die klederdracht en streekdracht? Waren dat de rijken of de armen? Wat zijn de verschillen? Wanneer werd het gedragen? Met de komst van het Wevershuis en Jisperhuis op de Zaanse Schans, waar medewerkers in dracht lopen, komen deze vragen steeds vaker naar boven bij bezoekers. De historische kostuumgroep De Zaanse Kaper hield een zeer informatieve en gezellige hier door middel van een modeshow in het Reghthuys uitleg over geven.

Zeker voor herhaling vatbaar 

Bezoeken: 0