De Grote Zaanse Geschiedenisquiz: Moeilijk, joh!

De Grote Zaanse Geschiedenisquiz: Moeilijk, joh!

uit de Orkaan 

Het gekraak der hersenen zal gisteravond in de wijde omtrek van het Zaantheater te horen zijn geweest. Wat was het moeilijk!

De Grote Zaanse Geschiedenisquiz editie 2018 vergde het uiterste van de kandidaten die in zes rondes antwoord moesten geven op vragen als ‘Wie gaf de allereerste voorstelling in het Zaantheater?’, ‘Wat was de naam van deze belastingpachter wiens huis met de grond geluik werd gemaakt tijdens de wreed verlopen Turfoproer in 1679’, ‘Welke band stond er op de LP Oorwormer’, ‘Wat is een affuit’… en ga zo maar door.

Historische Vereniging Koog Zaandijk bleek de allerslimste, gevolgd door De Zaanse Molenaars (terwijl er amper een molen voorkwam in de quiz!), en ROSA werd heel knap derde. Wij filmden een vrij volle minuut:

Jong en Oud en andere quizweetjes

  • De jongste deelnemer was dit jaar Daphne Stechweij, zij scheelt maar liefst 76 jaar met de oudste deelnemer de 100-jarige Wim Blank.
  • Onderaan eindigde Historisch Zaandam, ze hadden minder dan de helft van de punten van winnaar Historische Vereniging Koog Zaandijk.
  • Burgemeester Jan Hamming opende het bal door een vraag te stellen over de Schildersbuurt.
  • De winnaar van de bonusronde ‘Netje op, Netje af!’ waaraan ook het publiek mee mocht doen, was door Ruud Pauw. Die was terecht zo trots als een …. Een eervolle vermelding krijgt Hester Wandel van het Zaans Museum, omdat zij derde werd (en wij beleefd hebben dit te vermelden).
  • De organisatie van de quiz was in vaardige handen bij het Gemeentearchief van Zaanstad en bij Zaans Erfgoed.
  • Het Stuk van het Jaar werd gezongen door Bas Grevelink. Mens, durf te leven! Stem er nog even op, als je dat niet hebt gedaan!
  • Marjorie Verhoek zou de Monumenten-vragen stellen, maar ze kon op het laatste moment niet aanwezig zijn. Ze werd gemist, al nam archivaris en top-jury Frans Hoving de honneurs prima waar.
  • Brouwerij de Hoop sponsorde weer een hoop fijn bier, Zaans Erfgoed verzorgde de poedelprijs, Uitgeverij Noord-Holland was gul met boeken, het Zaans Cacaolab met chocolade en het Zaantheater met gastvrijheid.
  • Hier kan je alle vragen, antwoorden en de eindstand rustig bestuderen.

Met dank aan foto/filmwerk van Robert van Tellingen en Fred Eerenberg 

Rosa

Burgemeester Hamming spreekt bewondering uit voor het Zaans initiatief De Quiz

 

Weergaven: 2