De Geveltoerist 67: Wed Willem Tip (Westzaan)

De Geveltoerist 67: Wed Willem Tip (Westzaan) uit de Orkaan 

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Wed Willem Tip – Schuur, Slijp, en Polijstmaterialen, Zuideinde 79, Westzaan

Nu een caravanstalling, maar getuige het opschrift vroeger een bedrijf in Schuur-, Slijp-, en Polijstmaterialen van de weduwe van Willem Tip.

Over het bedrijf aan het Zuideinde 79, vooral goed te zien vanaf de Overtoom, weten we verder niks. Maar er zijn vast wel lezers die ons uit de brand willen helpen. Wat deden ze daar? Hoe heette de weduwe? Wanneer begon het bedrijf en wanneer stopten ze?

Het gemeentearchief heeft een foto van W. de Jong (Zaandam) uit 2013, en vermeldt als huisnummer overigens 77.

In het archief ook een foto van dit stukje vanaaf de Overtoom in de jaren vijftig. Het zijn de loodsen van houthandel Rote (oorspronkelijke naam was Houthandel Rot, deze werd in 1945 om commerciële redenen gewijzigd in Rote Westzaan). De houtloodsen hebben echter een andere vorm. Het lijkt erop dat de slijperijloods van later datum is.

Orkaan-lezer Jan Leguyt tipte ons over het pand en maakte de recente foto van de voormalige slijperij.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, RK jongensschool, school met den bijbel, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, slijperij, gemaal, gemeentehuis, polderhuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, slagerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Bezoeken: 16