De Geveltoerist 61: Modelslagerij Overtoom, Westzaan

De Geveltoerist 61: Modelslagerij Overtoom, Westzaan

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Modelslagerij Overtoom 13, Westzaan

Online is weinig (eigenlijk: niets) over deze slagerij, nu woonhuis, te vinden. Maar hij past prima in de serie: de oude bestemming op de gevel.

UPDATE: De Orkaan-lezers laten ons zelden in de steek, het was Slagerij Bakker (!) meldt Evert Hartog in de reacties, om precies te zijn: Anton en Bora Bakker (en dat weten we dan weer van een Facebook-fan).

Erg oud lijkt het bord op nr. 13 niet te zijn. Het varken en de koe op het bord boven het raam lijken te zijn geschilderd in de stijl van Picasso’s Guernica.

 

 

 

Over de Overtoom zelf is wel veel te vinden in het gemeentearchief. Een deel van de dijk waar vroeger de schepen overheen werden getrokken is Zaandams, het deel met voormalige slagerij ligt in Westzaan. De houthandel van Rote (daarvoor Rot, maar dat was niet zo’n lekkere naam voor een houthandel) was er gevestigd, de sluis was vroeger een heuse zeesluis tussen het IJ en het achterland, er stonden molens (o.a. De Tweeling), er was een speeltuin, het zwembad van de Kroosduikers…

Maar het was vooral een dorp op zich, eigenlijk heet het nog Buurtschap Westzaner-Overtoom. De slagerij was een van de vele winkels. Daarnaast was de winkel van Jongejans, café Overtoom (familie Lagerwey), de sigarenwinkel van Visser, groenteman Maarten Visser, bakkerij Witkamp…

Dankzij Evert Hartog (zie reacties) weten we nog meer. Op de hoek met het Zuideinde zat de Vivo van Van der Horst. Iets verderop aan het Zuideinde zat melkboer Leen Schoen (“de tijd zal het leren”):

“Er zat ook nog een kruideniertje op de overtoom bij de Sluis met een mevrouw die zo oud was dat ze de meeste tijd slapend doorbracht in het achterkamertje. In het huis van Maarten Visser bij de kluft, was een spreekkamertje voor dokter Goede met zuster Kanters. En er was vetsmelterij Rijks tegenover de ingang van het Zuideinde. Dochter Patty is later met Johnny Metgod getrouwd van Feyenoord.”

 

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, RK jongensschool, school met den bijbel, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, muziekhandel, ziekenhuis, gemaal, gemeentehuis, polderhuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, slagerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Bezoeken: 25