De Geveltoerist 58: sigarenwinkel Hagemeijer, Westzaan

De Geveltoerist 58: sigarenwinkel Hagemeijer, Westzaan

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: sigarenwinkel Hagemeijer, Weiver 7, Westzaan

Bert Versteeg maakte deze foto van een woonhuis aan het Weiver in Westzaan. Het glas-in-lood maakt duidelijk dat hier vroeger een sigaren- en tabakszaak zat.

Het huis staat aan het begin van het Weiver, vlakbij de stoplichten op de hoek met de Provincialeweg. Het pand is gebouwd in 1923.

Hier een tweede foto van Bert waarop de ramen goed te zien zijn.

 

Bert maakte de foto niet toevallig:

“Het sigarenwinkeltje was van Jan Hindrik Hagemeijer die daar met zijn vrouw Bets – haar meisjesnaam was Elisabeth Harwijne – woonde, hij was een broer van mijn grootvader. Jan was geboren op 20 november 1899 en Bets op 25 mei 1897. Als kind kwam ik er regelmatig want mijn opa haalde er altijd zijn sigaren en pruimtabak. Er woonden 4 broers van mijn grootvader in Westzaan, Bertus, Herman, Ruurd en Jan. Mijn grootvader heette Jacob en woonde aan de Middel op nummer 82.

Wanneer Jan Hagemeijer stopte met de winkel weet ik niet, het zal ergens halverwege de jaren ’70 zijn geweest. Het echtpaar is na het stoppen met het winkeltje in het huis blijven wonen en zijn in 1978 kort na elkaar overleden, Jan op 11 juli en Bets op 20 september.

Het huis bestond beneden uit twee gedeelten, de voorkamer was het winkeltje en in de achterkamer werd gewoond.”

In het gemeentearchief is onderstaande ansichtkaart te vinden, gedateerd tussen 1950 en 1970, met de sigarenwinkel op de achtergrond. Centraal staat de villa met de geheimzinnige naam ‘NOT MQHNETTE’, waar volgens de beschrijving de familie Vallentgoed woonde.

Bij de Westzaanse Digitale Beeldbank zijn ook enkele foto’s van deze plek te vinden.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, RK jongensschool, school met den bijbel, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, muziekhandel, ziekenhuis, gemaal, gemeentehuis, polderhuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Weergaven: 1