Column: De Geheime Sint-notulen…

Column: De Geheime Sint-notulen…

Op zaterdag 17 november komt Sinterklaas naar Nederland, hij zet voet aan wal in Zaandijk (of op de Zaanse Schans) voor het oog van misschien wel 2,3 miljoen tv-kijkers. Zaanstad op de kaart!
Niet alleen in Zaanstad, maar ook in Hilversum en Madrid wordt koortsachtig achter de schermen gewerkt aan draaiboeken en verhaallijnen, de lokatie wordt verkend, Dieuwertje wordt opnieuw in de krullen gezet en de cardanassen van de stoomboot worden van verse smeerolie voorzien.De Orkaan legde de hand op de geheime notulen van het Sint-overleg in Madrid, daar wordt vooral het Sint-verhaal bedacht.

door Piet Bakker (Orkaan-redacteur)


Sint: “Waar gaan we dit jaar heen Piet? Zaandam toch?”
Piet: “Nee, Zaanstad! Dat ligt daar heel gevoelig, Zaandam is Zaanstad maar Zaanstad is geen Zaandam. Maar we komen aan op de Zaanse Schans, en dat ligt in Zaandam en dat ligt dan weer in Zaanstad.”
Sint: “Aha. Zaandam dus. Dat zei ik al.”
Piet: “NEEE!!! Nooit Zaandam zeggen. Zaanstad! Goed onthouden. En ik weet niet of het ter sprake komt, maar in de nabijheid van het college ook nooit over een Cultuurcluster praten, altijd over een Cultuurhuis!”
Sint: “Ingewikkelde lui daar in Zaandam.”
Piet: “Zaanstad!”
Sint: “Zaanstad, jij je zin. Ik ben blij dat we sowieso nog ergens aan land gaan. In maart wilde niemand ons nog hebben. Gelukkig is de formateur in Zaanstad ook voorzitter van de Raad van Toezicht van de NTR. Toch wel handig zo’n pluche-elite-partij-kartel bij de hand als je het nodig hebt. Maar nu nog het verhaal. Wat wordt het verhaal Piet?”

Piet: Het grote boek is zoek?
Sint: “mmmwweehhhh”
Piet: “Americo is zeeziek”
Sint: “Alweer?”
Piet: “Ik ben zelf weg?”
Sint: “Die hebben we ook al een paar keer gehad…”

Piet: “Dan weet ik het ook niet meer. Sinds die toestand in Dokkum vorig jaar, staat mijn hoofd er niet meer zo naar. Welk verhaal wij ook verzinnen, het gaat allemaal over roet-, smeer-, regenboog- en veegpieten.”
Sint: “Tja, da’s waar. Daarom wilde niemand ons ook. Hoe heeft die Hamming dat eigenlijk opgelost, die is toch burgemeester van Zaandam?”
Piet: “Zaanstad! Hamming wil een ‘bijdrage leveren aan de maatschappelijke discussie’ zegt hij. Volgens mij wil hij de demonstranten ergens op een bouwterrein opvangen en daar lekker laten demonstreren.”
Sint: “Ja die zijn daar gek. Die willen ook ‘op de kaart’, die willen ook bij die 2,3 miljoen kijkers in de huiskamer.”
Piet: “Die laten die kans niet schieten natuurlijk. Die wandelen halverwege onder ME-begeleiding het beeld binnen. Die laten zich deze keer niet bij de Kalverringdijk tegenhouden.”

Sint: “Ik weet het! Dat passen we gewoon in ons verhaal in: ‘Waar Zijn de Demonstranten?’. Wij maar kreunen en steunen van ‘waar zijn ze nou’ en ondertussen stuurt de NTR een drone naar het IKEA-terrein om ze te filmen. Als ze uitbreken en op weg gaan naar de Zaanse Schans maken we daar een verhaal van, een soort ‘Kruistocht in Spijkerbroek’. Spannend!”
Piet: “Briljant! Die komen nooit op de Zaanse Schans aan. Mij is verteld dat sowieso de helft van de toeristen zoek raakt voordat ze de Schans bereiken. Die Zaanse Schans is het best bewaarde geheim van Zaandam, sorry… Zaanstad!”

 

Bezoeken: 1