Coalitie-knutselen: VVD, PvdA, ROSA, D66, CDA, CU

Coalitie-knutselen: VVD, PvdA, ROSA, D66, CDA, CU ( uit de orkaan) 

Zaanstad krijgt zeven wethouders als de coalitieonderhandelingen slagen. Twee voor de VVD en één voor PvdA, ROSA, D66, CDA en CU. Zaterdag beginnen de coalitieonderhandelingen.

De VVD stelt voor informateur Eric van der Burg ook formateur te maken.

Alle combinaties tussen VVD, PvdA, POV, D66, GroenLinks, CDA, CU en ROSA zijn langsgekomen bij de ‘puzzeltocht’ van informateur Eric van der Burg. Zelfs SP en DZ waren uitgenodigd.De VVD wilde een rechtse partner, bij voorkeur de POV, “maar kreeg het CDA” volgens Van der Burg. PvdA wilde een extra linkse partij en kreeg ROSA. GroenLinks erbij was ‘too much’ voor de VVD.Slechts één combinatie was mogelijk: VVD, PvdA, ROSA, D66, CDA aangevuld met het eerder als “te klein” afgeserveerde CU volgens Van der Burg. Samen 20 van de 39 zetels, een nipte meerderheid dus.

Kutpartij

De onderhandelingen verliepen moeizaam, de toon was ‘prikkelend’. “Je bent wel van een kutpartij” zei POV-voorman Harrie van der Laan bijvoorbeeld in het overleg met informateur Eric van der Burg.Volgens  Van der Burg was het natuurlijk “in alle vriendelijkheid” geuit, maar het illustreerde wel de “prikkelde omgangsvormen” die er binnen de raad heersen. Het understatement van het jaar, nu al…Het afscheid van de POV is de VVD zwaar gevallen, aldus de informateur.

Foto boven: informateur Eric van der Burg, onder nogmaals met de voorzitter van de vergadering, D66-raadslid Jan de Vries.

Bezoeken: 0