Buitenkansje voor leden Bedrijvencontact Westzaan

Buitenkansje voor leden Bedrijvencontact Westzaan

Op dinsdagavond 5 juni voer een gezelschap van zo’n dertig Westzaanse ondernemers over de Zaan naar oliemolen De Ooievaar. In de grote schuur van deze prachtige molen is molenmakerij Saendijck gevestigd, waar gastheer en Westzaner Ron Blonk het gezelschap ontving. Hij vertelde over zijn bedrijf en één van zijn grootste projecten ooit: de restauratie van de naast gelegen molen De Ooievaar. Opdrachtgever De Zaansche Molen had hiervoor bijna één miljoen euro bij elkaar gesprokkeld. Het gezelschap ondernemende Westzaners hing aan Blonks lippen en keek zijn ogen uit.
Het werd een prachtige en vooral bijzondere zomeravond. De Ooievaar, die naast de Julianabrug op het terrein van Duyvis ligt, is normaliter niet te bezoeken. Deze excursie was voor velen dus een buitenkansje. Het vaartochtje over de Zaan met de antieke motorboot van molen Het Klaverblad droeg daaraan zeker bij.

Eeuwenoud ambacht

Geholpen door Matthijs Ero, de molenaar van De Ooievaar, deelde Ron Blonk na de ontvangst met koffie en molenkoeken van banketbakkerij De Wijn het gezelschap in tweeën. De ene helft nam hij mee naar zijn werkplaats in de schuur. De andere helft ging met de molenaar De Ooievaar in, om na zo’n driekwartier te wisselen met groep één. Blonk vertelde met passie over zijn eeuwenoude ambacht, dat volgens hem zeker toekomst heeft.
Immers, onderhoud en restauraties van de meer dan 1150 molens in Nederland zullen altijd blijven en bovendien worden er weer molens herbouwd. Alleen al in de Zaanstreek bestaan daarvoor diverse plannen.
Met evenveel passie liet Ero zien hoe er al eeuwen lang in De ooievaar olie wordt geslagen en welke ingrijpende restauratiewerkzaamheden nodig
waren om de molen weer werkend te krijgen.

Excursies en bijeenkomsten

Elk jaar organiseert Bedrijvencontact Westzaan verschillende excursies naar bijzondere en spraakmakende bedrijven in of net buiten de Zaanstreek en organiseert zij diverse geanimeerde bijeenkomsten
over actuele ondernemersonderwerpen. Zo verbindt Bedrijvencontact de ondernemers met elkaar en laat zij zien welke ontwikkelingen in de omgeving mogelijkheden bieden om op in te haken. Bedrijvencontact staat open voor ondernemers die in Westzaan werken en/of wonen. Kijk voor het programma op: www.bedrijvencontactwestzaan.nl.
Het lidmaatschap bedraagt € 42,50 per jaar voor een ondernemer of bedrijf. Hebt u vragen of wilt u lid worden? Ga dan naar de website
of bel met onze secretaris Mireille van der Werff, hotel-restaurant De Prins 075-6281 972.

Ed Pielkenrood

Weergaven: 1