Buiten-gewoon Staphorsius Gallerie

Buiten-gewoon Expositie

Van 10 oktober tot 26 december presenteert de kunstgalerie en lijstenmakerij Staphorsius de expositie ‘Buiten-gewoon’, een breed samengestelde expositie van schilderijen, aquarellen, grafiek en objecten met thema’s variërend van het landleven, wildlife, maritiem, landschappen en stillevens. Van (Zaanse) ‘kleine meesters’ voor leuke prijzen tot museaal werk van gerenommeerde kunstenaars.

Galeriehouder Rob Staphorsius vertelt hierover: “We leven alweer maanden in een buitengewone periode, en zien wij dat veel mensen toch de voorkeur hebben om zoveel mogelijk in en rond de vertrouwde thuisomgeving te blijven. Iets wat wij zelf ook goed herkennen. Ook wordt er veel thuisgewerkt. Meer thuis zijn betekent ook dat er met meer aandacht wordt gekeken naar dat ene schilderij aan de wand of een beeld ergens in de hoek van de kamer. Of juist die ene saaie wand in de werkkamer waar iets mee moet gebeuren. Vervolgens wordt onze galerie bezocht om, veelal ook met inruil van een kunstwerk, wat nieuws aan te schaffen. Of mensen die de zolder hebben opgeruimd en een lang vergeten kunstwerk aantreffen wat door ons kon worden aangekocht. Zo hebben we veel nieuw werk in de collectie kunnen opnemen. Waar nodig zijn deze door ons schoongemaakt, gerestaureerd of van een nieuwe inlijsting voorzien. En hiermee presenteren we nu deze nieuwe expositie met zo’n 150 werken van meerdere kunstenaars.”

Zo is er fraaie selectie schilderijen te zien van Freek Engel (1872-1958), met het Hollandse landschap met dieren, en dan vooral koeien, als zijn favoriete onderwerp. Hiermee groeide Engel uit tot een van de belangrijke ‘veeschilders’ van Nederland en verscheen in 2009 zijn biografie “Een wereld van weiden en water”. Maritiem werk is onder meer vertegenwoordigd met een havengezicht van Evert Moll (1878-1955), die zijn naam vestigde met zijn werk van de Rotterdamse haven waar hij zich liet inspireren door de dynamiek van het havenbedrijf wat hij daar aantrof. Verder zijn in de expositie meerdere kleurrijke impressionistische werken opgenomen van Rob Houdijk (1950).

Ook is in de expositie werk te zien van naaldkunstenares Cécile Dreesmann (1920-1994); haar naam staat bijna synoniem voor borduren. Ze ontwikkelde in haar kunst een geheel eigen stijl, door bijvoorbeeld ook (half)edelstenen in haar werk toe te voegen.

Verkoopexpositie ‘Buiten-gewoon’
10 oktober – 26 december 2020
Geopend: dinsdag – zaterdag 09:00 uur – 17:00 uur

Galerie Staphorsius
J.J. Allanstraat 287b
1551 RG Westzaan
T: 075-6143000
I: Staphorsius.nl

Weergaven: 11