Bijna 80.000 euro uit Haarlem voor Westzaans monument

Bijna 80.000 euro uit Haarlem voor Westzaans monument

Foto: Google Street View

De provincie stelt 77.960 euro beschikbaar voor de restauratie van de J.J. Allanstraat 119 – 121 in Westzaan, de voormalige bakkerij De Tarweakker onder de hoogspaningsleidingen die het dorp doorkruisen. Daar is nu Jongwijs gevestigd, omdat er vanwege die kabels niet meer gewoond mag worden.

De provincie heeft in totaal vijf miljoen euro subsidie verdeeld voor de restauratie van 39 Rijksmonumenten, en dat in Westzaan is de enige Zaanse uitverkorene. Geld gaat ook naar onder andere de Lichtfabriek in Haarlem, de Portugese Synagoge in Amsterdam, de Slotkapel in Egmond aan den Hoef, het Witte Kerkje in Heiloo en het Knipscheerorgel in Wieringen. Er is volgens de provincie een grote behoefte aan financiële bijdragen voor restauratieprojecten: dit jaar zijn er 69 aanvragen ingediend, waarvan er 39 gehonoreerd zijn.

Geen woningen

De subsidie is bedoeld voor Rijksmonumenten zonder woonfunctie zoals kerken, orgels en industrieel erfgoed. De provincie vindt het belangrijk dat deze monumenten behouden blijven en toegankelijk zijn voor het publiek. Noord-Holland telt 14.000 Rijksmonumenten, waarvan 8000 in Amsterdam. Daarnaast zijn er 500 provinciale monumenten en enige duizenden gemeentelijke monumenten buiten Amsterdam. Klik hier voor alle projecten die een bedrag kregen toegewezen bij de jongste subsidieronde.

 

 

 

Weergaven: 0