Arnold Sol schrijft over de historie van Westzaan

‘Kleidoiffie  Marie Kleij In De Kazerne in Westzaan vond onlangs de boekpresentatie plaats van het boek ‘Uit de historie van Westzaan’, geschreven door Westzaner Arnold Sol. Tijdens de gezellige en goed bezochte bijeenkomst reikte Sol het eerste exemplaar uit aan de Westzaanse Marie Kleij, die het redigeerwerk van hetboek belangeloos voor haar rekening nam.

Kleij heeft jarenlang als raadslid voor de PvdA in de gemeenteraad van Zaanstad gezeten, was voorzitster van de Westzaanse Gemeenschap en heeft talloze functies gehad in allerlei vrijwilligerswerk. Verder is ze een voorvechtster voor het behoud van de Zaanse streektaal, was initiatiefneemster van het ‘Groot Zaans Dictee’ en heeft jarenlang een column in de krant geschreven onderhet pseudoniem ‘Kleidoiffe”
Sol laat ruim 200 foto’s zien van Westzaan, waarvaner veel nooit gepubliceerd zijn. Daarnaast schrijft hij uitgebreide verhalen uit de geschiedenis
van Westzaan, met veel nieuw ontdekte feiten. Boerderijen, branden, molens en prachtige Zaanse huizen komen voorbij, evenals vele Westzaners uit het verleden, maar ook van nu. De prachtige uitgave is uitgevoerd als luxe hardcover, 112 pagina’s geheel in kleur. Arnold Sol schreef als vijftienjarige zijn eerste boek ‘Westzaan in oude ansichten’, dat precies veertig jaar geleden, in 1977, verscheen. Er kwamen meer boeken van zijn hand en ook werkte hij mee aan diverse boeken over de Zaanstreek.
Enkele jaren geleden verscheen zijn laatste boek Zaanse molens in heden en verleden’, dat nog beperkt in de boekhandels verkrijgbaar is. Twintig jaar lang was Sol bestuurslid van de Historische Vereniging Westzaan en ook al ruim twintig jaar betrokken bij Vereniging Zaans Erfgoed.
Het boek is te koop voor € 27,95 in de Zaanse Brunaboekhandels en Stumpel in Krommenie. In Westzaan bij de Westzaanse Zuivelboerderij Bax, Albers Bloemsierkunst en Bakkerij Verhagen.

Arnold Sol en Marie Kleij met ‘Uit de historie van Westzaan’.

Bezoeken: 41