Zaanse maaldagen 2019 o.a. De Schoolmeester, Het Prinsenhof Jonge Dirk etc

Datum: 11 mei 2019

Zaanse maaldagen 2019

Zaterdag 11 mei zullen alle molens in de Zaanstreek draaien voor publiek. Veel molens zijn die dag opengesteld. Papiermolen “De Schoolmeester” zal in vol bedrijf zijn. Er wordt papier geschept uit een met turf verwarmde schepkuip. Ook zal de papiermachine uit 1877 in werking zijn.
Tijdens de molendag kunt U in molen de Schoolmeester gratis een workshop boekbinden volgen welke georganiseerd is door Annemiek van der Moezel en Sandra Benschop.

Er is keuze tussen een aantal verschillende kleine boekjes, welke uiteraard gemaakt worden met een omslag van het door de molenaar gemaakte Zaansch Bord.
Het materiaal voor de boekjes welke tijdens de workshops gemaakt worden, is gratis en U kunt ter plekke beschrijvingen en materiaal kopen om thuis meer boekjes te gaan maken.
(Leuk voor verjaarspartijtjes, gezellige middagen of avonden met vrienden, op vakantie, voor schoolklassen etc.)

Het Zaansch Bord is heel mooi materiaal; het is sterk, buigzaam, gemakkelijk en prettig om mee te werken èn er is een leuke kleurkeuze.
(Boekbinders gebruiken het materiaal om boeken in te binden, foedralen en dozen voor boeken te maken en mappen voor allerhande toepassingen.)
Bij de workshops is begeleiding aanwezig, zodat U ook zonder ervaring aan de slag kunt.
U mag gewoon aan schuiven: Plaats vrij? Kom er bij! Vanaf 12 jaar.

Kinderen tot 12 jaar kunnen een molentje maken van het Zaansch Bord.

In pelmolen “Het Prinsenhof” zal bij voldoende wind gerst tot gort worden gepeld. Vanaf de stelling van deze molen heeft u een prachtig uitzicht over “het Westzijderveld” en op molen “De Jonge Dirk” welke op een eilandje is gelegen. De molen heeft nieuwe roeden gekregen en is zeker het bekijken waard. Ook het watermolentje De Zwaan is weer maalvaardig en zal zich bij voldoende wind van zijn beste kant laten zien.

Op 11 mei zullen een drietal koolvletjes , kleine bootjes, een verbinding verzorgen tussen de 3 molens.
De prijs voor dit alles bedraagt slechts 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen tot 12 jaar. Leden van vereniging “De Zaansche Molen betalen 2,50 euro per persoon. Kaartverkoop en opstappen tussen 10 en 16 uur bij papiermolen “De Schoolmeester” Guispad 3 in Westzaan waar ruime gratis parkeergelegenheid aanwezig is. Op enkele molens is koffie etc. verkrijgbaar.

Op loopafstand vanaf De Schoolmeester bevindt zich de werkplaats van de Stichting Lettergieten 1983, hier wordt gedemonstreerd hoe loden letters gegoten worden die meer dan 500 jaar geschreven communicatie voor de mensheid mogelijk hebben gemaakt.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen één molen te bezoeken, de prijzen zijn dan € 5.- voor volwassenen en € 2,50- voor kinderen, voor De Jonge Dirk zult u dan zelf voor een boot moeten zorgen.
De Schoolmeester, Guispad 3, 1551SX Westzaan.

Abel van Loenen legt aan de OBW leden uit hoe de molen De Jonge Dirk (1908) werkt.

Weergaven: 10