Zaansche molendag

Datum: 30 september 2017

Zaansche molendag

Papiermolen “De Schoolmeester”  bestaat dit jaar 325 jaar en is nog steeds dagelijks in bedrijf.  Er wordt papier geschept uit een met turf verwarmde schepkuip. Ook zal de 140 jaar oude papiermachine  in werking zijn. Voor kinderen bestaat de mogelijkheid om een molentje te bouwen van Zaansch Bord, het product van de molen. Op verschillende plaatsen in de molen wordt uitleg gegeven. Wist u dat de molen al 100 jaar de laatste windpapiermolen ter wereld is?
Tijdens de molendag kunt U in molen de Schoolmeester gratis workshops boekbinden volgen welke georganiseerd zijn door Annemiek van der Moezel en Sandra Benschop.Er is keuze tussen een aantal verschillende kleine boekjes, welke uiteraard gemaakt worden met een omslag van het door de molenaar gemaakte Zaansch Bord. Het materiaal voor de boekjes welke tijdens de workshops gemaakt worden, is gratis en U kunt ter plekke beschrijvingen en materiaal kopen om thuis meer boekjes te gaan maken.(Leuk voor verjaarspartijtjes, gezellige middagen of avonden met vrienden, op vakantie, voor schoolklassen etc.)

Het Zaansch Bord is heel mooi materiaal; het is sterk, buigzaam, gemakkelijk en prettig om mee te werken èn er is een leuke kleurkeuze.

(Boekbinders gebruiken het materiaal om boeken in te binden, foedralen en dozen voor boeken te maken en mappen voor allerhande toepassingen.)
Bij de workshops is begeleiding aanwezig, zodat U ook zonder ervaring aan de slag kunt.
U mag gewoon aan schuiven: Plaats vrij? Kom er bij! Vanaf 12 jaar.Pelmolen “Het Prinsenhof”  zal niet draaien maar dit geeft wel de mogelijkheid om eens boven in de kap van de molen te kijken naar het kruiwerk en de vang.    Vanaf de stelling van deze molen heeft u een prachtig uitzicht over het

” Westzijderveld” en op molen “De Jonge Dirk” welke op een eilandje is gelegen. Op 30 september zullen een drietal koolvletjes ( bootjes) een verbinding verzorgen tussen de 3 molens.

Op loopafstand vanaf  De Schoolmeester bevindt zich de werkplaats van de Stichting Lettergieten 1983, hier wordt gedemonstreerd hoe loden letters gegoten worden die meer dan 500 jaar geschreven communicatie voor de mensheid mogelijk hebben gemaakt.

De prijs voor dit alles bedraagt slechts 8 euro voor volwassenen en 4, – euro voor kinderen tot 12 jaar. Leden van vereniging “De Zaansche Molen betalen 2 euro per persoon. Kaartverkoop en opstappen tussen 10 en 16 uur bij papier molen “De Schoolmeester” in Westzaan waar ruime gratis parkeergelegenheid aanwezig is. Op enkele molens is koffie etc. verkrijgbaar.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen één molen te bezoeken, de prijzen zijn dan € 4, – voor volwassenen en € 2, – voor kinderen, voor De Jonge Dirk zult u dan zelf voor een boot moeten zorgen.

De Schoolmeester, Guispad 3, 1551SX Westzaan.

 

 

Weergaven: 1