Presentatie biografie Zaanse kunstschilder Chris Jansen (1918-1961) zaterdag 7 april 15 uur galerie Staphorsius Westzaan.

Datum: 7 april 2018

Willem Jansen Stichting organiseert Chris Jansen jaar
– Boek en borstbeeld voor Zaanse schilder Chris Jansen 

download krantenartikel 

Bij molen Het Prinsenhof

Willem Jansen (1892-1969) en zoon Chris Jansen (1918-1961) zijn als Zaanse kunstschilders van de 20ste eeuw geen onbekenden. De Willem Jansen Stichting zet zich al tientallen jaren in om hun leven werk onder de aandacht te brengen en onderhoudt een omvangrijke collectie van hun kunstwerken. Ook verscheen een biografie over Willem Jansen en enkele jaren geleden bracht de stichting een boek uit over zijn grafische werk. In 2018 is alle aandacht echter voor zoon Chris Jansen, in zijn 100ste geboortejaar.

Zoon Chris is door vader Willem opgeleid en Chris heeft ook altijd min of meer in de schaduw gewerkt van zijn vader. Vrij snel echter volgde hij zijn eigen weg met een geheel eigen en vooral ongeremd en expressief palet in zijn kunst. Op een aantal vlakken bleef gevoelige en labiele Chris achter in zijn ontwikkeling; hij is zelfs enige tijd opgenomen geweest in een psychiatrisch ziekenhuis. Zijn talent voor de schilderkunst echter was buitengewoon. Jarenlang waren Willem en Chris kunstbroeders, wat wreed werd afgebroken toen Chris plotseling op 43-jarige leeftijd overleed.

Biografie “Het onvoltooide leven van Chris Jansen”
De biografie geeft Chris het podium wat hij als kunstenaar verdient, om hem te presenteren als zelfstandig kunstschilder en los te maken uit de liefdevolle omhelzing van zijn vader.
De biografie is geschreven door Henk Heijnen, kunsthistoricus en kenner van de Zaanse kunst. De tekst wordt geïllustreerd door vele afbeeldingen van werken van Chris, van monumentale olieverfschilderijen en aandoenlijke schetsjes tot recent ontdekt beeldmateriaal.

Het boek wordt zaterdag 7 april 15 uur feestelijk gepresenteerd bij Galerie Staphorsius in Westzaan.
Ere-tentoonstelling
De boekpresentatie wordt gecombineerd met een ere-tentoonstelling met werken van beide Jansens; alle werken zijn afkomstig uit de collectie van de stichting en een aantal hiervan is niet eerder publiekelijk getoond. Van monumentale schilderijen tot aandoenlijke tekeningen meer uit de privésfeer van beide kunstenaars. Ook vindt er een verkoopexpositie plaats met schilderijen van de Jansens, maar ook van hun tijd- of streekgenoten Felicien Bobeldijk, Cees Bolding, Jan de Boer, Gerrit de Jong en Klaas Bood.

Borstbeeld Chris Jansen

Al meer dan 30 jaar prijkt er een borstbeeld van Willem Jansen in het perkje bij de Kerkbuurt in Westzaan. Vorig jaar raakte de stichting in gesprek met beeldhouwer Kees Koeman uit Heiloo, een liefhebber van het werk van de Jansens. Koeman heeft via zijn ouders de Jansens indertijd gekend, en Chris heeft ook enige weken bij hen gelogeerd. De bijzondere belevenissen hiervan worden ook in de biografie beschreven. Geheel belangeloos bood Koeman aan om, aan de hand van het beschikbare fotomateriaal, een borstbeeld van Chris te maken. Een model in klei van dit beeld zal tijdens de boekpresentatie in de galerie worden onthuld. Het plan is om een afgietsel van dit model later dit jaar bij te plaatsen in dit perkje, bij zijn vader Willem.

Hiervoor is echter nog geld nodig en de stichting is naarstig op zoek om dit voor elkaar te krijgen. Wanneer dit lukt zal het beeld zaterdag 8 september – het weekend van monumentendag – worden onthuld. Echt uniek is dat dan de bewoners van J.J. Allanstraat 382 – de vlakbij gelegen “Jansen” woning – al gastvrij ruimte hebben toegezegd zodat de onthulling kan worden gecombineerd met een kleine expositie van werken van de Jansens; voor één keer terug op de plek waar ze tot stand zijn gekomen.

Boekpresentatie en onthulling borstbeeld: zaterdag 7 april, 15 uur

Ere-tentoonstelling Willem en Chris Jansen: 7 april – 2 juni
Galerie Staphorsius

J. J. Allanstraat 287 B
1551 RG Westzaan
T 075-6143000
Geopend: dinsdag – zaterdag, 9 – 17 uur.

 

Chris Jansen

Chris Jansen

Chris Jansen

Chris Jansen

Weergaven: 42