Willem Jansen Stichting zet Chris Jansen in het zonnetje

Datum: 2 juni 2018

Willem Jansen Stichting zet Chris Jansen in het zonnetje

Laatste dag open zaterdag 2 juni 

In 2018 is Chris Jansen, de zoon van de Zaanse kunstschilder Willem Jansen (1892-1969) 100 jaar geleden geboren. Ter gelegenheid hiervan zal de stichting een biografi e over Chris uitbrengen om hem met zijn kenmerkende palet, ontwikkeling en nagelaten oeuvre de verdiende aandacht te geven.

Chris Jansen werd op 16 juni 1918 in Sloten N-H met zijn tweelingbroer Joop geboren. Chris was geestelijk niet helemaal in orde en Joop zou zelfs het grootste deel van zijn leven in een inrichting doorbrengen. Chris beschikte over een buitengewoon artistiek talent. Aanvankelijk trad hij in de voetsporen van zijn vader en leermeester, maar later zou hij een geheel eigen stijl ontwikkelen.
Chris is zijn gehele leven onder de zorg van zijn ouders gebleven, en dit gaf hem de mogelijkheid om ongeremd zijn artistieke kwaliteiten te ontplooien. Op bepaalde momenten werd Chris gezien als een betere kunstenaar dan zijn vader, die zijn geheel vrij werkende zoon ook wel eens als concurrent ervoer. Zoon Chris ontwikkelde zich tot kunstbroeder van vader Willem Jansen en samen
werden ze beeldbepalende, kenmerkende artistieke figuren in de Zaanstreek. De gezondheid van Chris liet te wensen over. Op zondag 17 juli 1961 overleed hij plotseling.
Van 7 april tot en met 2 juni organiseert de stichting bij Galerie Staphorsius uit eigen collectie een unieke expositie van topwerken van Chris en Willem Jansen. Tijdens deze expositie zal de biografie worden gepresenteerd. Ook zal een verkoopexpositie plaatsvinden met werken van beide Jansens en hun Zaanse streek- en tijdgenoten, zoals Freek Engel (1872-1958), Frans Mars
(1903-1973), Gerrit de Jong (1905-1978) en Klaas Bood (1922-201

Weergaven: 27