Vereniging Zaans Erfgoed  weer een Glaasje Erfgoed 

Datum: 18 maart 2018

Glaasje Erfgoed 
Lezingen over Zaanse bedrijvigheid – Pielkenrood en Honig – bij Glaasje Erfgoed

Zondagmiddag 18 maart wordt  in de Vermaning, Lagendijk 34 in Koog aan de Zaan,  door de Vereniging Zaans Erfgoed  weer een Glaasje Erfgoed gehouden. Onder de titel Bedrijvigheid in Zaandijk en Koog: Pielkenrood en Honig krijgt u meer te horen over de geschiedenis van deze twee oude Zaanse ondernemingen, die inmiddels beiden deel uitmaken van buitenlandse ondernemingen. Sprekers zijn Ed Pielkenrood, over 123 jaar Pielkenrood, en Fred de Vries en Jan Smit over 150 jaar Honig.

Jacob Pielkenrood begon op 13 april 1895 op het Langepad in Zaandijk met de hand fornuizen en kachels te vervaardigen. Maar  ook ijzeren bussen, want daar was vraag naar ontstaan bij de verffabrikanten, zoals bijv. Sabel. Er werd in het bedrijf al vroeg een sociaal arbeidsbeleid gevoerd, want reeds in 1913 werd er een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten, waarin onder meer afspraken over lonen en vakanties waren vastgelegd. Tegenwoordig heet het bedrijf Ardagh Metal Packaging Pielkenrood BV. (bron: Zaanwiki.nl)

Na de pauze, waarin een glaasje wordt geschonken en kleine hapjes worden geserveerd, is het de beurt aan Fred de Vries en Jan Smit over Honig. Het bedrijf ontstond in 1867, toen Klaas Honig Czn. ten behoeve van zijn zoon Meindert Klaaszoon Honig voor f 5000,- stijfselhuis De Troffel in Koog aan de Zaan kocht. Tegen het advies van zijn vader in, liet hij er een eerste stoommachine installeren. In plaats van tarwe werd er maïs voor geïmporteerd. In 1895 werd het N.V. Stijfselfabriek De Bijenkorf; tegenwoordig is het bedrijf onderdeel van Tate & Lyle. (bron: Zaanwiki.nl).

De lezingmiddag begint om 15 uur – inloop vanaf 14.30 uur – en eindigt zo rond 17 uur.
Toegangsprijs is €6,- leden van Zaans Erfgoed betalen €5,-. Graag met gepast geld betalen.

Vanwege de catering is dient u zich vooraf op te geven, voor zaterdag 17 maart. Dat kan via het formulier op www.zaanserfgoed.nl, via een mail aan lezingen@zaanserfgoed.nl of telefonisch bij Winnie de Wit, tel. 075-7716043 (indien afwezig graag inspreken, met achterlaten van naam, telefoonnummer en aantal personen).

Op de hoogte blijven van het wel en wee van vereniging Zaans Erfgoed? Meldt u zich dan aan voor onze Nieuwsbrief op www.zaanserfgoed.nl.

Weergaven: 0