Uitnodiging voor leden en niet leden van de Historische Vereniging Westzaan

Datum: 21 november 2019

Een Algemene ledenvergadering van de Historische Vereniging Westzaan.

Op 21 november a.s. zal een najaar lezing om 20:00 uur in Dorpshuis De Kwaker worden gehouden. De vereniging zal terug kijken hoe het achterliggende jaar verlopen is. Er zal een korte presentatie gegeven worden van de stand van zaken. Na de pauze volgt er een lezing en presentatie door de heer Renee Ros van de Stelling van Amsterdam. Hij heeft een boeiend verhaal over dit verdedigingswerk waarin ook Westzaan een rol speelde. Om 21:00 uur begint de lezing die we ook openstellen voor niet leden. U bent van harte welkom.

Lezing René Ros: Stelling van Amsterdam

Vanuit zijn interesse voor militair erfgoed heeft René Ros zich ontwikkeld tot zelfstandig historicus. Hij onderhoudt een website, community, forum en documentatiecentrum rond de Stelling van Amsterdam en ander militair erfgoed. Bijna alles draait op basis van databases – niet vreemd, want René is van huis uit FileMaker Pro-programmeur. Lees het e-book over De Stelling dat hij maakte met Alexander Senger.

Rene Ros

U heeft vast wel eens gehoord over de Stelling van Amsterdam die een van de UNESCO Werelderfgoed-monumenten van ons land is. Kom naar onze lezing als u meer wilt weten over de 46 forten en batterijen rond de hoofdstad. In de Vestingwet 1874 werden onze verdedigingslinies wettelijk vastgelegd waaronder een geheel nieuwe linie rond Amsterdam. Water vormde de eerste en belangrijkste verdediging en vervolgens verschenen forten op de plaatsen waar het water onvoldoende een barrière vormde. Maar zonder voldoende voeding en materiaal zou een vijand nooit lang te weerstaan zijn en ook daaraan is veel aandacht geschonken.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog beleefde de Stelling van Amsterdam haar hoogtepunt toen duizenden soldaten, veelal oudere dienstplichtigen, meerdere jaren in de forten leefden. Wie waren die soldaten en wat was het doel van hun inzet en daarmee van de Stelling? Er heeft nooit een vijand voor de Stelling gestaan maar is het daardoor nutteloos geweest? Tegenwoordig gebruiken we de Stelling als recreatiegebied en de forten voor verschillende doeleinden.

In een multimediale presentatie maakt René Ros, lid van documentatiecentrum Stelling van Amsterdam, de vrijwel onzichtbare Stelling zichtbaar. Hij voert sinds 1998 als vrijetijds-historicus archief- en veldonderzoek uit naar het militair erfgoed in de regio Amsterdam. Voorafgaand aan de lezing wordt de documentaire Geheim landschap vertoond over militair erfgoed in Europa en Nederland.

Unesco werelderfgoed (recreatieve informatie): www.stellingvanamsterdam.nl Een stadsmuur van water (historische informatie):zie www.stelling-amsterdam.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Secretaris Peter Huisman, Frans Hoving (archivaris Zaanstad) en voorzitter Ingrid Jahn 

Weergaven: 26