SINTERKLAAS LOGEERT DIT JAAR WEER IN SINTERKLAASDORP WESTZAAN

Datum: 12 november 2022

SINTERKLAAS LOGEERT DIT JAAR WEER IN SINTERKLAASDORP WESTZAAN

Waar logeert Sinterklaas als hij in Nederland is? Kinderen uit Alkmaar, Purmerend of Den Helder
weten dat waarschijnlijk niet. Maar de kinderen uit Westzaan weten het wel!De Sint logeert elk jaar in ’t Reghthuys in Westzaan. Voor de goedheiligman wordt dan een heerlijkbed in een mooie slaapkamer ingericht. De Pieten logeren op de zolder in bedden en hangmatten. Er wordt ook een grote eetkamer met mooi servies en tafellakens voor hen ingericht.Sinterklaas komt dit jaar op 12 november naar Westzaan. Hij komt om 17.00 met zijn Pieten per boot aan op het Julianaplein in Zaandam. Daar wacht Sinterklaas een grote verrassing, want er ontbreektdit jaar een Piet. Niet zomaar een Piet, maar de Hoofdpiet! De oude Hoofdpiet is namelijk met pensioen gegaan. Hoe moet dit nu verder?!?Zonder Wegwijspiet redt Sinterklaas het tegenwoordig wel met Google Maps. Zonder de Bakpiet kan hij de twee bakkers uit hetdorp bellen om de pepernoten te bakken. Maar zonder nieuwe Hoofdpiet? Dat redt Sinterklaas echt niet. Hopelijk komt het allemaal goed……

Sinterklaas zal op het Julianaplein in Westzaan op een groot podium worden verwelkomd door Marcel Kramer. Voor de kinderen zijn er dicht bij het podium zitplaatsen op houten banken. De Sinterklaascommissie zal toezicht houden.

Als alle kinderen van de Sint een hand en pepernoten hebben gekregen, vertrekt de stoet om 17.30
via de Overtoom, het Zuideinde en de J.J. Allanstraat naar de Kerkbuurt. Zoals altijd zal Sinterklaas in een lange stoet met praalwagens, muziek en alternatievevervoersmiddelen in een optocht door het dorp rijden. Westzaan verandert op deze dag in een echt‘Sinterklaasdorp’. Het evenement is daarom populair, ook bij veel mensen van buiten Westzaan.Steeds meer mensen versieren hun huis en tuin. Iedereen is uitgenodigd om mee te doen.Rond 18.45 arriveert de stoet bij de Weelbrug. Vanaf dat punt gaat Sinterklaas per voet verder tot hij bij het podium van ’t Reghthuys is. Daar wordt hij opnieuw welkom geheten door Marcel Kramer. Dekinderen krijgen hier weer strooigoed en een hand van de Sint.Daarna moet de Sint naar bed. De dag wordt afgesloten met de bekende balkonscène. De kinderen wensen de Sint dan welterusten met het bekende slaapliedje ‘Slaap Sintje slaap’.

VERKEERSMAAREGELEN
Van 16.00 tot 17.30 is Westzaan afgesloten vanaf de Veldweg tot en met de Overtoom/hoek Zuideinde en vanaf (voorheen) Schipper Kaas tot aan het gemaal. Vanaf 17.30 is er geen doorgaand verkeer vanaf de Westzanerdijk tot het Zuideinde.Van 17.30 tot 18.30 zijn Zuideinde en de J.J. Allanstraat afgesloten voor alle verkeer. Vanaf 17.00 wordt de Kerkbuurt Reghthuys/kruispunt Kerkstraat afgesloten voor alle verkeer. Let op: het is niet toegestaan om met de stoet mee te lopen of te fietsen. De afdeling Handhaving van de gemeente zal hier streng op toezien.

IN WESTZAAN IS SINTERKLAAS DE BAAS
Voor het Sinterklaasfeest werken het Sinterklaasmuseum en het Reghthuys samen. Beide locaties zijn van 12.00 tot 17.00 open in het weekeinde van 26 en 27 november en van 3 en 4 december. Op beide locaties zullen zakjes Sintsnoep, koffie en glühwein, enzovoorts verkocht worden.
Op 27 november is om 10.30 in het Reghthuys de poppenkastvoorstelling ‘Sinterklaas en de verdwenen schoenen’ te zien (info en reservering: www.reghthuyswestzaan.nl) Op 1 en 2 december zijn beide locaties geopend voor scholen, kinderdagverblijven, BSO’s, enzovoorts. Naar alle scholen in de Zaanstreek is een uitnodiging gestuurd. Reserveren is vereist. Dat kan op sinterklaasinwestzaan@gmail.com.
Op 3 december zal Sinterklaas tussen 12.00 en 17.00 in het Reghthuys de kinderen voorlezen. Kinderen kunnen hun tekeningen en kleurplaten persoonlijk aan hem geven. Het voorlezen kent tijdsblokken. Kinderen en hun ouders moeten zich hiervoor aanmelden op www.reghthuyswestzaan.nl Het voorlezen is inclusief limonade en een zakje Sintsnoep. Er wordt een vrijwillige bijdrage van 1,00 euro gevraagd.

Op 4 december is om 10.30 de poppenkastvoorstelling ‘Chocoladeletterpret’ te zien (info en
reservering: www.reghthuyswestzaan.nl)

Voor meer informatie over de intocht en andere evenementen:
Joke Smit van de Sinterklaascommissie: Jokesmit@upcmail.nl of 06-29537739

Bezoeken: 222