Roda Succesvolle overdracht familiebedrijf

Datum: 30 oktober 2018

Succesvolle overdracht familiebedrijf

Bijeenkomst voor ondernemers bij Roda Korfbalvereniging Roda organiseert op dinsdag 30 oktober een bijzondere bijeenkomst voor haar sponsors, leden van Bedrijvencontact Westzaan en relaties van de hoofdsponsor Rabobank Zaanstreek. Ook hebben we nog enkele ‘wild cards’ voor Westzaanse ondernemers die interesse hebben maar geen uitnodiging hebben ontvangen. Het begint om 20.00 uur in het Roda clubgebouw aan de Torenstraat 6 en we sluiten om 22.00 uur af met een hapje en een drankje.

Voorgaande jaren hebben we spraakmakende inleiders gehad bij onderwerpen als: ‘overnemen of overgenomen worden’ en ‘zzp’er niet langer zelfstandige zonder pensioen’. Roda organiseert deze bijeenkomsten omdat de vereniging weet hoe belangrijk de sponsors voor de club zijn. De sponsors van Roda stellen de club in staat een actieve rol in de (West)Zaanse samenleving te
vervullen en te korfballen op een relatief hoog niveau. Het onderwerp van deze bijeenkomst is: ‘succesvol het bedrijf overdragen aan de nieuwe generatie. Hoe voorkom je het Prins Charles-effect?’ De directeur van een familiebedrijf is vaak trots op zijn of haar onderneming. Het bedrijf is met hard werken, een gezonde dosis lef en ondernemerschap gegroeid tot waar het vandaag de dag staat. Veel familiale ondernemers beschouwen hun bedrijf dan ook als hun levenswerk.

Vroeg of laat komt het moment van opvolging en overdracht, naar kinderen óf naar een externe partij. In veel gevallen bestaat de wens om het bedrijf over te dragen aan één of meerdere kinderen. Dit betekent een uitgebreide planning, voorbereiding en vooral veel gesprekken met alle betrokkenen voeren. Wanneer begin je ermee? Welk kind is geschikt? Wanneer kies je voor een derde partij?
En ook al duurt het nog jaren voor een overdracht speelt, dan is het toch interessant om deze bijeenkomst bij te wonen, want je moet je tijdig voorbereiden op deze stap.
De inleiders en hun onderwerpen Vaak krijg de zogenaamde harde kant bij de overdracht van de onderneming de meeste aandacht: wat is het bedrijf waard, hoe gaat de overdracht plaats vinden, wat zijn de fiscale en juridische consequentiesvan de verschillende alternatieven? Maarten Arts, belastingadviseur van Crowe Foederer uit Oostzaan gaat u hierover bijpraten in het tweede deel van de avond.

De ‘zachte kant’ van het overdrachtsproces is minstens zo belangrijk. Wie gaat binnen de familie het bedrijf overnemen, hoe kom je tot die keuze, hoe houd je de familieverhoudingen goed, heeft de
overdragende partij nog een rol na de overdracht?
Vragen, veel vragen waar een antwoord op gevonden moet worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de manier van overdragen in belangrijke mate het succes van de opvolger bepaalt. Dit onderdeel wordt verzorgd door de zussen Carola en Liane Ruijter van het bedrijf Succesvolle Opvolging. Zij hebben al vele ondernemers begeleid bij de overdracht van hun bedrijf aan de volgende generatie. ‘We hebben veel voorbeelden gezien van hoe het niet moet, waar tot op de dag van vandaag de familie gebrouilleerd is, gewoonweg door de botsing van belangen tussen enerzijds het bedrijf en anderzijds de familie.

Wellicht komt hier onze diepere drijfveer vandaan. We hebben ons gespecialiseerd in opvolging en samenwerken tussen familieleden in het familiebedrijf. Onze missie is om het familiebedrijf succesvol te laten voortbestaan onder leiding van de nieuwe generatie, waarbij de familieband goed blijft dan wel versterkt en verbetert.’

Heeft u interesse, dan kunt u zich nog aanmelden via het nummer van een van de organistoren:
06-2310 6268.

Sponsorcommissie WKV Roda Carola en Liane Ruijter ( zie foto) van het bedrijf Succesvolle Opvolging.

Weergaven: 2