Pierre Hantaï, Bach revisited

Datum: 24 november 2022

 

Rond zijn tiende raakte de Franse klavecinist Pierre Hantaïhartstochtelijk gehecht aan de muziek van Bach. Hij studeerde twee jaar clavecimbel in Amsterdam bij Gustav Leonhardt, die hem vervolgens uitnodigde om onder zijn leiding op te treden. In 1983 behaalde Hantaï zijn eerste grote triomf door de eerste prijs te behalen op het Internationale Bach-Handel Concours van Brugge in België; sindsdien heeft Hantaï een indrukwekkend aantal onderscheidingen en prijzen verzameld.

Tegenwoordig treedt Pierre Hantaï voornamelijk op als solist over de hele wereld. Hij treedt vaak op als gast bij Jordi Savallen geniet er ook van om met zijn broers en vrienden als Hugo Reyne, Sébastien Marq, Skip Sempé, Olivier Fortin, Christophe Coin en Jean-Guihen Queyras weer kamermuziek te spelen.

Op zijn eentje, Pierre Hantaï’s opnames van werken van J.S. Bach oogstte speciale lof van critici, met name zijn twee opnames van J.S. Bachs Goldbergvariaties (BWV 988) (respectievelijk gemaakt in 1992 en 2002), een werk dat hij vanaf zijn jeugd meer dan enig ander heeft gespeeld. Ook in de Zuidervermaning speelt hij Bach-transcripties van de hand van Leonardt als hommage aan zijn leermeester.

Zuidervermaning, Zuideinde 233, Westzaan. Donderdag 24 november om 20.15 uur (duur 70 min). Kaartverkoop  €25/€21/€10 via OOM, oudemuziek.nl/hantaï en aan de zaal.

Weergaven: 2