Ook molen Het Prinsenhof, De Schoolmeester en Jonge Dirk per boot bereikbaar

Datum: 14 mei 2022

NATIONALE MOLENDAGEN 14 EN 15 MEI 2022

Westzaan: bezoek aan Het Prinsenhof en De Jonge Dirk inclusief boottocht, is slechts € 10 (kinderen tot 17 jaar € 5, leden Zaansche Molen € 2,50). Kaartverkoop en opstappen tussen 10 en 16 uur bij papiermolen “De Schoolmeester”, Guispad 3 in Westzaan. Gratis parkeren.Een andere unieke molen is pelmolen Het Prinsenhof, ook in Westzaan. Deze molen pelt gerst tot gort. Vanaf de stelling van deze molen heeft u een prachtig uitzicht over het natuurgebied Westzijderveld en op molen De Jonge Dirk. Deze molen heeft onlangs nieuwe roeden gekregen en is zeker het bekijken waard.
Op 14 mei zal een koolvlet een verbinding verzorgen tussen de 3 molens.
Tijdens de Nationale Molendagen in het weekend van 14 en 15 mei zijn er weer veel molens open voor bezoek.

De Nationale Molendagen zijn dit jaar extra speciaal omdat het Gilde van Vrijwillige Molenaars 50 jaar bestaat en dit jaar is uitgeroepen tot het Jaar van de Molenaar. Dit weekend vormt dan ook een uitgelezen kans om een molen in de buurt van binnen te bekijken.
Op zaterdag 14 mei zijn meerdere molens van De Zaansche Molen extra voor publiek geopend. Een geweldige gelegenheid om, naast de bekende molens op de Zaanse Schans, ook eens een andere industriemolen te bezoeken.

Dit jaar is molen De Ooievaar open. De toegang vindt plaats via het terrein van Duyvis.
De molen is alleen toegankelijk na inschrijving.
De tijdstippen zijn 10.00, 11.30, 13.30 en 15.00 uur.
Aanmelden via 075-6288968 of info@zaanschemolen.nl

De enige en laatste door wind aangedreven papiermolen ter wereld, De Schoolmeester te Westzaan, zal in vol bedrijf zijn. Er wordt papier geschept uit een met turf verwarmde schepkuip. Ook zal de papiermachine uit 1877 in werking zijn. Op loopafstand vanaf De Schoolmeester is de werkplaats van de Stichting Lettergieten 1983, hier wordt gedemonstreerd hoe loden letters gegoten worden die meer dan 500 jaar geschreven communicatie voor de mensheid mogelijk hebben gemaakt.
Een andere unieke molen is pelmolen Het Prinsenhof, ook in Westzaan. Deze molen pelt gerst tot gort. Vanaf de stelling van deze molen heeft u een prachtig uitzicht over het natuurgebied Westzijderveld en op molen De Jonge Dirk. Deze molen heeft onlangs nieuwe roeden gekregen en is zeker het bekijken waard.
Op 14 mei zal een koolvlet een verbinding verzorgen tussen de 3 molens.

In Wormer vertellen de molenaars graag over ‘hun’ molen korenmolen De Koker net als de molenaars bij oliemolen Het Pink in Koog aan de Zaan. Natuurlijk zijn ook de molens op de Zaanse Schans te bezoeken.

Toegang:
De entreeprijzen per molen zijn: volwassenen € 5 en kinderen tot 17 jaar € 2,50 , gezin (2 volwassenen en 2 kinderen) € 12,50. Leden van De Zaansche Molen: gratis.

Westzaan: bezoek aan Het Prinsenhof en De Jonge Dirk inclusief boottocht, is slechts € 10 (kinderen tot 17 jaar € 5, leden Zaansche Molen € 2,50). Kaartverkoop en opstappen tussen 10 en 16 uur bij papiermolen “De Schoolmeester”, Guispad 3 in Westzaan. Gratis parkeren.

Nationale Molendagen
De Nationale Molendagen worden georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien en/of malen en het merendeel zet de deuren voor je open.

Op de website van De Hollandsche Molen is te vinden welke molens er in de rest van het land geopend zijn en wat daar te doen is. Ook zijn er voor kinderen veel interessante dingen op de website te vinden, zoals: molenmopjes, molenspreekwoorden, molenrecepten, kleurplaten en een interactieve presentatie over de werking van de molen. Verder zijn hier ook wandel- en fietsroutes te vinden die langs de molens gaan.

Weergaven: 30