Natuurlijk Natuur in Galerie Staphorsius

Datum: 5 oktober 2019

Natuurlijk Natuur in Galerie Staphorsius

Op zaterdag 5 oktober begint om 15 uur in Galerie Staphorsius de tiende editie van de verkoopexpositie Natuurlijk Natuur. ‘Ons tweede lustrum met deze expositie, en daar zijn we bijzonder trots op. Het zal een feestelijke opening worden,’ aldus galeriehouder Rob Staphorsius.

Ook deze keer is een boeiende collectie van beelden, tekeningen en schilderijen te bekijken, alle geïnspireerd op de natuur. Verschillende kunstenaars, zoals Jos Aanraad, Léon van der Linden en Kees van de Nes, zijn inmiddels een vaste waarde geworden. Maar ook dit jaar zijn er kunstenaars die voor het eerst deelnemen. Zo is er werk te zien van schilderes Ala Khonikava, beeldhouwster Hetty Heyster en glaskunstenaar Jacob Bos.

Deze keer is het thema van de expositie ‘Het ritme van de natuur’. Rob Staphorsius licht toe: ‘We staan er niet altijd bij stil, maar het elk jaar terugkerende ritme in de natuur is eigenlijk heel boeiend. Denk bijvoorbeeld aan de momenten dat een plant gaat bloeien, vrucht gaat dragen of later in het jaar zijn blad weer laat vallen. Bij dieren kun je bijvoorbeeld denken aan trekvogels die komen en weer gaan. En dat elk jaar weer.’ Hierbij wordt ook de zorg gedeeld over de invloed van de klimaatverandering op dit natuurlijke ritme. ‘Kunstenaars trekken door de natuur om landschappen, planten en dieren tot in den treuren te observeren en in hun kunstwerken zo getrouw mogelijk vast te leggen.
Maar hoe ziet deze natuur er over meer dan een halve eeuw uit? Heeft dat landschap, die plant of dat dier zich kunnen aanpassen of is dan inmiddels de strijd al verloren? Heeft de kunstenaar
vandaag de dag in zijn werk op artistieke wijze iets vastgelegd wat in de toekomst ooit was maar verloren is gegaan?’ sluit Rob Staphorsius bezorgd af. Natuurlijk Natuur loopt tot 28 december. Dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Met Sundays@Staphorsius is de galerie ook een aantal zondagen geopend. Verschillende kunstenaars zijn dan in de galerie aanwezig om hun werk te demonstreren en hierbij uitleg geven. Op 6 en 20 oktober, 3 en 17 november, 1, 15 en 26 december, steeds van 13.00 tot 17.00 uur.

Galerie Staphorsius, J.J. Allanstraat 287b, 075-6143 000, info@staphorsius.nl, www.staphorsius.nl.

Robbert van Kleef

afbeelding Dina Belga, Blauw roze, roze blauw, olieverf op paneel, 21 x 21 cm.

Weergaven: 0