La Stradina: De meest bewonderde prima donna in Napels

Datum: 20 januari 2023

La Stradina: De meest bewonderde prima donna in Napels

Het nieuwe jaar in de Zuidervermaning wordt geopend door wel een heel bijzonder concert: Aria’s voorLa Stradina’. Van Napels tot Londen: de Italiaanse sopraan Anna Maria Strada del Pò maakte in de achttiende eeuw furore in de grootste operahuizen van Europa. Ze werd aanbeden door publiek én vakgenoten, en schopte het tot favoriete prima donna van Händel. Händels librettist Paolo Rolli zei over haar: ‘Ze zingt beter dan alle beroemde diva’s voor wie je tot nu tot hebt gecomponeerd.’ Rijzende ster Marie Lys zingt de lof van ‘La Stradina’ met aria’s die componisten als Antonio Vivaldi, Baldassare Galuppi en Domenico Sarro speciaal voor de barokdiva schreven. Dirigent is Andrea Buccarella.

Dit concert heeft zijn wortels in de grote liefde en bewondering van de sopraan Marie Lys voor de achttiende-eeuwse prima donna Anna Maria Strada Del Pò. Vivaldi en Händel waren dol op haar. De laatste schreef honderden pagina’s muziek voor haar, inclusief hoofdrollen in opera’s. Het Abchordis Ensemble en Marie Lys roepen de sfeer op van de operacultuur in Napels en Londen.

Zuidervermaning, Zuideinde 233, Westzaan. Vrijdag 20 januari 20.15 uur. Kaarten verkrijgbaar via oudemuziek.nl en natuurlijk aan de zaal.

Abchordis Ensemble

Marie Lys sopraan

 

Bezoeken: 28