In de Zuidervermaning – Dolce Conforto / Franziska Fleischanderl met Hemelse Sirenen

Datum: 29 oktober 2020

Donderdag 29 oktober 2020, 19:00 uur en 21:00 Organisatie Oude Muziek

2 maal een voorstelling 

do 29 okt / 19.00 – Il Dolce Conforto
do 29 okt / 21.00 – Il Dolce Conforto

Dolce Conforto / Franziska Fleischanderl met Hemelse Sirenen

Over het concert: 

Terwijl vermeldingen van vrouwelijke musici in de achttiende eeuw uiterst dun gezaaid zijn, wijzen bronnen gevonden in vrouwenkloosters op het bestaan van een levendige en virtuoze muziekpraktijk. Dolce conforto dook in de levensverhalen en het repertoire van Italiaanse nonnen, voor wie musiceren vaak een schaars lichtpunt was in een streng bestaan. Met aria’s uit passiecantates van Manna, Caputi en Piccinni en het wonderlijke salterio van Franziska Fleischanderl klinkt de troost van de muziek zoeter dan ooit.

Zie en beluister een kort promotiefilmpje.

Franziska Fleischanderl: “het was in de achtiende-eeuws Italië niet ongebruikelijk dat jonge aristocratische vrouwen tegen hun wil naar het klooster werden gestuurd. Om te ontsnappen aan de melancholie van het dagelijks kloosterleven, speelden zij muziek van de beste operacomponisten. Ze bestelden zelfs kerkmuziek in opera stijl voor hun liturgische feesten. We willen een stem geven aan de nonnen van toen: excellente musici die hun lot ombogen tot uitingen van schoonheid.”

Musici Dolce Conforto:

Marie Luise Werneburg, sopraan
Deniel Perer, orgel
Carla Rovirosa, cello
Lukas Henning, aartsluit
Franziska Fleischanderl, salterio en muzikale leiding

Biografie:

De uitdrukking “dolce conforto” stamt uit een gedicht van Giovanni Battista Dall’Olio, die de “zoete troost” bezingt van het psalterium. Franziska Fleischanderl – een van de weinigen die dit zeldzame instrument nog bespeelt – weet met haar originele psalterium uit 1725, gebouwd door Michele Barbi, als geen ander deze betoverende klank weer tot leven te wekken. Voor haar doctoraatsonderzoek in Leiden bestudeert Fleischanderl speeltechnieken uit de 18de eeuw. Het ensemble Dolce Conforto richtte ze in 2017 op ten behoeve van dat onderzoek. De eerste cd’s van het ensemble, Sacred Salterio en Salterio Italiano, verschenen bij het label Christophorus.

Programma:

Niccolo Piccinni, Lezione Seconda del Giovedi Santo, Largo

Gennaro Manna, Lezione Quarta del Giovedi Santo, Spirituoso

Domenico Gabrielli, Sonate Nr. 1 voor cello

Antonio Sacchini, Lamentazione Seconda del Giovedi Santo, Amoroso

Antonio Caputi, Lezione Quinta del Venerdi Santo, Un poco Allegro

Alessandro Scarlatti, Varie partite obbligate al basso voor orgel

Litterio Ferrari, Lezione Seconda per il Mercoledi Santo

Giovanni Zamboni, Sonate Nona in d voor aartsluit

Duur: 70 minuten, geen pauze

Kaarten: € 25,- , vriend € 21,- , CJP/student € 10, – (exclusief transactiekosten) 6 concerten: € 127,50, Vriend € 107,10

Kaartverkoop: via Oude Muziek of 030-2329010

Zoals altijd in de Zuidervermaning Westzaan is dit een concert bij kaarslicht, vooraf is er gelegenheid voor een kopje koffie etc. Na afloop is er gelegenheid tot napraten met een drankje en een hapje.

Labels: 

Bezoeken: 6