Homo’s, lesbiennes en transgenders kwamen in opstand

Datum: 30 juni 2019

Homo’s, lesbiennes en transgenders kwamen in opstand

Op de foto: Cor(92) en Sal(97)

30 juni om 22.35 uur op NPO 2

Op 28 juni is het 50 jaar geleden dat de Stonewall-rellen in New York uitbraken. Homo’s, lesbiennes en transgenders kwamen in opstand tegen hun achtergestelde positie. Elk jaar op Roze Zaterdag wordt hierbij stil gestaan. In het programma ‘De kast, de kerk & het koninkrijk’ maken drie generaties gelovige homoseksuelen de kijker deelgenoot van hun leven en geloof en worden maatschappelijke en religieuze mijlpalen(1) belicht. “De EO wil voortdurend het gesprek voeren over maatschappelijk belangrijkrijke onderwerpen. Geloof en homoseksualiteit is er daar één van.” aldus EO-directeur Arjan Lock.

Het programma vertelt het verhaal van o.a. Cor Gootjes (92) en zijn vriend Sal (97) die elkaar ontmoetten op dansles bij het COC en inmiddels 65 jaar samen zijn. Cor: “Ik ben eigenlijk nooit uit de kast gekomen, ja, toen ik 80 was, maar toen wist iedereen het natuurlijk al.”

Tweede generatie
Everdien Hagen (56) haalde de voorpagina van de Telegraaf toen zij in 1993 de eerste lesbische dominee was die haar relatie liet zegenen in haar eigen gemeente. Hoe kijkt ze 25 jaar later terug? Everdien: “Er zijn nog steeds veel kerken, waarin daar anders over wordt gedacht. Kijk maar naar de Nashville-verklaring.” Wielie Elhorst (49) is de eerste PKN-predikant met een bijzondere opdracht voor de LHBTQ-gemeenschap. Wielie: “Ik ben een activist en dus ongeduldig.” Hij vindt dat de kerk een heilige opdracht heeft om te zorgen dat inclusiviteit de norm wordt.

Derde generatie
Raisa Sambo (32) is op zoek naar een inclusieve kerk. Ze bezoekt Tafeltijd, een plek waar LHBT-ers samenkomen om te eten en ervaringen uit te wisselen. John Lapre (33) is de Saulus die Paulus werd. Bij het evangelicale HeartCry preekte hij tegen homoseksualiteit, nu schrijft hij boeken om homoseksualiteit en geloof te verenigen.

Geloven en homoseksualiteit
Naast ‘De kast, de kerk & het koninkrijk’ komt de Evangelische Omroep deze zomer met onder meer een speciale editie van tv-gids Visie over geloven en homoseksualiteit en met een nieuwe NPO 3-programma over dit thema. “Het past bij de EO om een stem geven aan de verschillende geluiden die klinken in dit debat. Al deze initiatieven dragen daaraan bij.” aldus Lock.

(1) IKON-radiopastor Alje Klamer maakte zich hard voor de aanvaarding van homoseksualiteit in kerk en samenleving. Ook de Remonstrantse Broederschap heeft in 1986, voor het homohuwelijk in 2001, de zegening van homoseksuele relaties mogelijk gemaakt.

Bron: bovenstaande tekst en foto komt van de website van de EO.

Bezoeken: 5