Het timpaan van het Reghthuys keert terug!

Datum: 3 juni 2023

Het Timpaan volledig gerestaureerd, wat een aanwinst

 

Het timpaan van het Reghthuys keert terug!

Het Reghthuys viert feest, want na een jaar afwezigheid keert het timpaan boven de ingang van het gebouw terug. Een bijzondere stap in de renovatie van het Westzaanse monument.
Al een jaar ontbreekt er iets aan de voorkant van ’t Reghthuys in Westzaan. Het timpaan, het houtsnijwerk in de driehoek boven de ingang, is weggehaald. Het was na honderden jaren door weer en wind helemaal versleten en moest opnieuw worden gemaakt.
 
Negen maanden heeft het oude timpaan in de werkplaats van restauratie-timmerman Pim ten Have in het Friese Workum gelegen. Daar maakte Ten Have een nieuw timpaan, exact naar het voorbeeld van het oude. Daarna heeft schildersbedrijf Eggink het 4,5 meter lange houtsnijwerk geschilderd. Op zaterdag 3 juni is het zover: dan hangt het nieuwe timpaan boven de ingang.
Het bestuur van het Reghthuys laat dit bijzondere moment niet ongemerkt voorbij gaan. Tijdens een feestelijke bijeenkomst van 16.00 tot 19.00 op het plein voor het Reghthuys zal de wijkwethouder van Westzaan Wessel Breunesse vanaf een hoogwerker het nieuwe timpaan onthullen.
 
Iedereen die financieel heeft bijgedragen aan de renovatie van het Reghthuys, inclusief het timpaan, is uitgenodigd om het glas te heffen op de terugkomst van het timpaan. Zo willen we iedereen die zich betrokken voelt bij het Reghthuys bedanken voor de steun.
 
Onder de aanwezigen zijn Pim ten Have en Bart Nieuwenhuijs die de restauratie heeft begeleid. Zij zullen van alles kunnen vertellen over dit staaltje vakmanschap.
In een eerste reactie liet Ten Have al weten dat hij nooit eerder zo’n grote, bijzondere klus heeft geklaard. Hij is zeer tevreden met het eindresultaat, vooral met de soepel vallende guirlande die over de hele lengte van het timpaan loopt. Hij heeft ook op onopvallende wijze een typisch element van deze tijd toegevoegd. Daarover meer op 3 juni.
Een andere bijzondere aanwezige is de anonieme particuliere schenker die het overgrote deel van de kosten voor het nieuwe timpaan voor zijn rekening heeft genomen. Zijn naam wordt 3 juni bekend.
Tijdens het feest op 3 juni is er ook weer gelegenheid om een lei te sponsoren voor het nieuwe dak van ’t Reghthuys. Want de renovatie van ’t Reghthuys gaat door. Alle leien op het dak (dat zijn de dakpannen van leisteen) worden vervangen. Wie een nieuwe lei sponsort (10 euro voor een volwassene, 5 euro voor een kind) kan op de achterkant een tekst schrijven of een tekening maken. De nieuwe leien komen deze zomer op het dak te liggen. Zo kan iedereen een boodschap sturen aan de toekomstige bewoners van Westzaan.
 
Tijdens Koningsdag is met deze actie al 10.000 euro opgehaald. Het nieuwe dak kost ongeveer een ton. De leien zijn nog lang niet op. Alle tientjes zijn welkom!
Op 5 juni, twee dagen na het terug plaatsen van het timpaan, gaat ’t Reghthuys in de steigers en zal worden begonnen met de renovatie van het dak. In een later stadium zijn het herstel van de zijmuren en het schilderen van de ramen aan de beurt.
 
3 juni, van 16.00 tot 19.00, op het plein voor ’t Reghthuys, Kerkbuurt, Westzaan
Restauratie Reghthuys Westzaan het Snijwerk is klaar !!!!
 
 
YOUTUBE.COM
Restauratie Reghthuys Westzaan het Snijwerk is klaar !!!!
Het Snijwerk van het Reghthuys te Westzaan is klaar !!!! Met dank aan Pim ten Have, Bart Nieuwenhuijs en schilder Paul.
 
 
 

Bezoeken: 0