Het 55e Roda Schoolkorfbaltoernooi Roda

Datum: 15 mei 2019

Het 55e Roda Schoolkorfbaltoernooi

Op 15 en 16 mei 2019 is het weer zover. Sinds 1964 wordt dit toernooi georganiseerd. Eerst was het
nog een breed Zaans toernooi, maar door de snelle groei van de korfbalsport werd het toernooi
vanaf 1972 in Westzaan gehouden.

Vraag de gemiddelde Nederlander of die ooit gekorfbald heeft, dan krijg je in negen van de tien gevallen als antwoord: Ja, bij het schoolkorfbal. Het karakter van het toernooi is in de loop der jaren wel veranderd. In het eerste begin speelden we met twaalftallen, toen achttallen en nu viertallen.
Met de laatste spelvorm, het zogenaamde 4korfbal, is het spel nog spectaculairder geworden, omdat de kinderen bijna tegelijkertijd alle functies moeten beoefenen: overspelen, blokken, schieten en… scoren, met spectaculaire acties als gevolg. Op het moment van schrijven is de inschrijving nog open, maar wij verwachten weer een kleine 400 kinderen. Woensdag 15 mei voor de groepen 3 en 4 en donderdag 16 mei voor de groepen 5, 6, 7 en 8. Op beide
toernooidagen begint het spektakel om 17.30 uur.

Natuurlijk doen de twee Westzaanse scholen De Kroosduiker en De Rank mee en daarnaast verwachten wij vier scholen uit Assendelft.

Vorig jaar was De Kroosduiker Noord winnaar, maar tweemaal achter elkaar de titel winnen is vrijwel onmogelijk. De Regenboog, De Dorpsakker, De Octant en niet te vergeten De Rank in Westzaan en Assendelft zijn allemaal kanshebbers voor de felbegeerde titel.

Trainingen door Jelmer Knossen van Korfbalkids vinden zowel plaats op de scholen als op de Roda- velden. En ook na het toernooi zijn er nog een aantal trainingen, voor kinderen die verder willen gaan in deze superleuke sport. Roda bestaat al meer dan 100 jaar en heeft rond de 200 leden waarvan de helft jeugdleden. Bijna al onze jeugdtrainers hebben zelf gekorfbald en velen werken met veel didactische kennis als docent in het onderwijs. De jeugdtrainers
zijn het afgelopen jaar begeleid door Chris Kaper van Kaper Coaching om meer kinderen aan het
sporten te krijgen en te houden.

De begeleiding van onze jeugdtrainers door Kaper Coaching en de trainingen overdag op scholen
door Korfbalkids is mogelijk gemaakt door het Rabobank

Verenigingsondersteuning-programma, gericht op gezondheid,duurzaamheid en sociale cohesie. Kun je niet wachten tot het toernooi begint, dan kun je je nu alvast aanmelden voor een gratis proeflidmaatschap van drie maanden bij Claudia van Baarsen. Je kunt haar bellen op 075- 6573 120. Of ga naar de website: wkvroda en kijk onder de tab ‘lid worden’.

redactie Roda Clubblad

Bezoeken: 13