Geannuleerd i.v.m. Corona reisproblemen PLUTO ENSEMBLE

Datum: 12 december 2020

Agenda december Zuidervermaning:

Zaterdag 12 december 2020, Organisatie Oude Muziek

In verband met Corana etc zijn er twee concerten: 19.00 en 21.00 uur

Geannuleerd i.v.m. Corona reisproblemen

PLUTO ENSEMBLE / MARNIX DE CAT met CHANTILLY & ROZENBLAADJES

Over het concert:

Dit is geen recept voor een romantisch onderonsje, maar de opzet van een tijdreis naar de vroegste Nederlanden. Pluto Ensemble koppelt de mooiste werken uit de veertiende-eeuwse Chantilly-codex – de bijbel van de Ars subtilior – aan middeleeuwse liederen met de roos in een hoofdrol. Embleem van het ridderideaal, symbool van eer, code voor liefde en culinaire smaakmaker: de breekbare blaadjes en meedogenloze doornen van de roos prikkelden componisten als Machaut, Dufay, Ockeghem en Josquin tot meesterlijke mijmeringen.

Marnix de Cat:

“Mythes, allegorieën en metaforen: de renaissance van Griekse en Romeinse teksten en de idealen van de troubadours tekenden het denken in de vijtiende eeuw. Vertrekkend vanuit een van de meest fascinerende bronnen uit onze muziekgeschiedenis – de Chantilly-codex – gaan we op zoek naar flarden van de roos, de symbolische bloem bij uitstek.”

Musici:

Tore Denys tenor, Romain Bockler bariton, Harry van der Kamp bas,
Baptiste Romain vedel, Romina Lischka vedel, Sarah Louise Ridy harp en
Marnix De Cat altus, organetto, keteltrom en muzikale leiding

Biografie:

Het Belgische Pluto Ensemble is een vocaal collectief met wisselende bezetting onder leiding van contratenor Marnix De Cat. Het ensemble – dat zijn naam dankt aan de gelijknamige dwergplaneet – is thuis in verschillende stijlen, van middeleeuwen tot hedendaags. Met een uniek Fingerspitzengefühl voor muziek van bovenaardse schoonheid en doorvoelde spiritualiteit doen de zangers met elke uitvoering de verbeelding reizen en de ziel berusten.

Bezoeken: 6