Dag van Westzaan een fantastische dag.

Datum: 14 september 2019

>Link naar de Oldtimers rijden door Westzaan Jerry

De Dag van Westzaan Molen Het Prinsenhof en omgeving , hoe maak je van Gerst Gort?
De dag van Westzaan opent met oldtimers uit De Wessaner

WESTZAAN – ,,We hebben zo’n zeventig aanmeldingen”, zegt Dirk Kuiper. De organisator van de Dag van Westzaan op zaterdag 14 september pakt dit jaar wel heel groots uit. Op diverse locaties in het lintdorp is een keur aan klassiekers, ‘buikschuivers’ en andere brommers, antieke tractoren en motoren uit vervlogen jaren te zien. Plus muziek én de nodige activiteiten.

Je kunt sneller plekken opnoemen waar tijdens de Dag van Westzaan niets te beleven valt dan wel. ,,Het dorp bruist”, zegt Dirk tevreden als hij vooruit blikt naar de derde editie. De leeftijd van het tentoongestelde materieel varieert sterk. Zo staat er een brandweerwagen uit 1921. Het gros van de klassiekers stamt uit de periode 1985-1990. ,,Maar er rijdt ook een Saurer bus uit 1952 als gratis hop-on, hop-off bus door het dorp (zie foto Rainer Halama). De locaties zijn opstappunten.”

Rondrit door dorp en regio
Dat Westzaan in de ban van rijdend materieel staat, wordt gelijk in de ochtend duidelijk gemaakt. De stoet rijdt eerst door het dorp als startschot voor de Dag van Westzaan. Op de Zaandamse Penningweg begint de tocht rond 10.00 uur. De route voert van de Zuid naar de Noord. Via de Watermolenstraat en Nauernasche Vaartdijk wordt richting Provincialeweg gereden alwaar ze via de dijk aan de Zuid het dorp weer inkomen. Daarna rijden de auto’s naar hun locaties.

Boerenmelkmuseum
Het publiek doet er goed aan of met de fiets te komen of deze bus te gebruiken. Zo staat er bij de Deka op het Zuideinde een rijdend boerenmelkmuseum opgesteld. Waaronder een Magirus Deutz vol melkbussen. Plus zo’n vijftien klassiekers. Er is muziek door de rondtrekkende band Ongeremd. Deze speelt daar tussen 12.00 en 12.45.

Bij locatie Brinkman op de J.J. Allanstraat 11 staan vijftien Amerikanen opgesteld. De band speelt daar tussen 13.00 en 13.30 uur. Op een steenworp afstand, bij de firma ThesingBike, J.J. Allanstraat 57, staan zo’n vijftien motorfietsen uit de ‘50/’60er jaren.

Velorex driewieler
Fans van zeer bijzondere voertuigen mogen zeker locatie Cees Bron, tegenover Brinkman, niet vergeten. Daar staat onder meer een Velorex uit de sixties. Dirk Kuiper: ,,Dit is een driewieler van Tsjechische makelij. Uitgerust met een Jawa 250 of 350 cc motor. De driewieler heeft een buizenframe en is bespannen met linnen in plaats van plaatwerk.” De broers František en Mojmír Stránský bouwden in 1943 hun eerste Velorex. Deze 90 cc-versie motor aangedreven driewieler had fietswielen. In 1959 produceerde het bedrijf 120 voertuigen per maand.

Legervoertuigen bij De Kwaker
Bij buurthuis De Kwaker, J.J. Allanstraat 127, komt de bezoeker circa twintig tractoren en legervoertuigen tegen. ,,Plus de Daimler rouwwagen die meereed in de stoet van prinses Diana”, vult Dirk aan. Ongeremd speelt daar tussen 13.45 en 14.15 uur. In het buurthuis presenteren zo’n twintig bedrijven zich op de Westzaanse Ondernemers Dag. Bij locatie De Valk, J.J. Allanstraat 182, staat ook nog zo’n twintig klassiekers opgesteld.

Buikschuivers
Bij de Gallery of Dreams, het automuseum van Dirk en Cora Kuiper, is natuurlijk hun eigen unieke collectie auto’s te bewonderen, maar laten de Zaanse Bromsnorren hun ‘buikschuivers’ uit de sixties en seventies zien. ,,Maar ook Zundapp’s en Kreidlers”, licht Dirk toe. Op die plek is er ook een rommelmarkt en bestaat de mogelijkheid sieraden en kleding te maken. Zanger/entertainer Ed Vermeulen presenteert van 12.30 tot 16.00 uur goud van oud, blues en andere hits uit vroeger tijden.

Bovendien staan er nog bijzondere auto’s opgesteld bij Zusjez & Stijl, Muzielband J.J. Allanstraat 334 en is er live muziek tussen 15.30 en 16.00 uur door de meereizende band Ongeremd.

Ook het schaatsmuseum is open, net als molen Het Prinsenhof. Tussen de Weelbrug en de molen vaart een platbodem als pendeldienst. In de Doopsgezinde Vermaning treedt het Westzaans Dameskoor op.

Kerkbuurt afgesloten
Goed om te weten: de Kerkbuurt is zaterdag 14 september afgesloten voor de presentatie van historisch brandweermaterieel. Zo heeft het Zaens Brandweer Museum laatst nog hun collectie vergroot. Het gaat onder meer om een brandweerwagen uit 1921, ook wel een ‘protector’ genoemd. En een handgetrokken spuit uit het midden van de 18de eeuw (1750-1760). Ook is er een stoomspuit uit 1901 in vol bedrijf te bewonderen.

Bezoeken: 15