Banneconcert vocaal ensemble Soedarynja in het ReghtHuys

Datum: 22 maart 2019

Banne concert Vocaal ensemble Soedarynja,

WESTZAAN – Mezzo sopraan Gerda van Eerde en bariton Ronald Willemsen presenteren op 22 maart een hoogstaande muzikale avond in de sfeervolle rechtszaal van het Westzaanse Reghthuys, Kerkbuurt 35. Onder het motto Banneconcerten in ‘t Reghthuys presenteert het muzikale duo maandelijks muzikale ontmoetingen met topmusici.

Zo worden er romantische werken vertolkt door het Russisch Vocaal dames-ensemble Soedarynja en staat onder leiding van Svetlana Tsariova. Pianist Xavier Boot speelt in lijn met het Russische karakter van de avond ook werken van Rachmaninov en de serenade Don Juan van componist Tsjaikovski terwijl Ronald Willemsen zelf daarbij zingt.

Doel
Het leven van organisatoren Gerda van Eerde en bariton Ronald Willemsen staat in het teken van de klassieke muziek. Het doel van hun Zaanse Banneconcerten is zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de klassieke meesterwerken, ditmaal Russische kamermuziek. Anderhalf jaar geleden ontdekte de Amsterdamse Ronald de schoonheid van het Zaanse Reghthuys. Dat inspireerde hem tot het organiseren van de maandelijkse concerten.

‘t Reghthuys
,,De entourage van ’t Reghthuys is een podium waar elke musicus van droomt”, zegt Ronald beslist. ,,Het past precies in de aristocratische setting van kamerconcerten zoals die 200 jaar geleden werden gegeven. Het publiek zit dicht op de uitvoerenden. En wordt zo helemaal in de muziek meegenomen.”

Trapgat te klein
Daarbij investeerde Ronald uit eigen zak duizenden euro’s om een echte Heintzman Forte vleugel uit 1936 te kopen. Speciaal voor de concerten in Westzaan.

,,Helaas paste mijn Bösendorfer concertvleugel niet door het trapgat”, zegt hij spijtig. ,,En de monumentale lambrisering verwijderen en herplaatsen als je hem via het raam naar binnen takelde, ging het bestuur van ’t Reghthuys te ver…”

Wie overigens denkt dat de organisator zelf zich als aristocraat op voor staat, komt bedrogen uit. De opbrengst van de concerten wordt gebruikt om gratis concertkaarten weg te kunnen geven aan mantelzorgers.

Toppianist Xavier Boot
Xavier heeft bij vele grote pianisten masterclasses gevolgd en treedt op in binnen- en buitenland. Zo speelde hij onder meer voor (destijds) Koningin Beatrix.. Als eerste Nederlandse pianist behaalde hij het masterdiploma Live Electronics aan het Conservatorium van Amsterdam. Xavier heeft op diverse concoursen prijzen gewonnen, waaronder het Prinses Christina Concours.

Kaartverkoop
Aanvang 20.00 uur. Kaarten zijn te koop op de avond of te reserveren via email: ronald.bariton@gmail.com

Weergaven: 14