9 april in ’t Reght Huys, Inzamelen gaat anders!

Datum: 9 april 2019

Inzamelen gaat anders

9 april in ’t Reght Huysin Zaanstad. In Rooswijk en Krommenie is de nieuwe manier inmiddels ingevoerd. Binnenkort starten de voorbereidingen in Kogerveldwijk, Westzaan, Assendelft en de Rosmolenwijk. In al die buurten worden inloopbijeenkomsten georganiseerd. De eerste inloopbijeenkomst die gepland staat is op 26 maart in de Kogerveldwijk.

Tussen 17.00 uur en 20.00 uur kunnen inwoners terecht om te horen wat er anders wordt. Ook kunnen mensen reageren op de geplande locaties voor de ondergrondse restafvalcontainers.De reacties op de geplande locaties voor de ondergrondse restafvalcontainers worden meegenomen in het bepalen van de definitieve locaties.

Overzicht geplande inloopavonden Kogerveldwijk, 26 maart in Het Element, Zilverschoonplein 18, Zaandam.Westzaan, 9 april in ’t Reght Huys, Kerkbuurt 35, Westzaan.Assendelft, 7 mei in Buurthuis A3, Dorpsstraat 386, Assendelft.Rosmolenwijk, 21 mei, Klampersstraat 1, Zaandam

De tijd voor alle inlopen zijn van 17.00 tot 20.00 uur. Iedereen kan tussen die tijd binnenlopen. De inloopbijeenkomsten in Oud Zaandijk en Koog aan de Zaan zijn inmiddels al geweest. Deze waren op 26 februari en 14 maart.

Samen halen we eruit wat erin zit

Veel van ons huishoudelijk afval is opnieuw te gebruiken. Denk aan plastic, blik, drinkpakken, gft en etensresten, papier en karton, glas en textiel. Van deze materialen worden nieuwe producten gemaakt. Veel – ruim 60% – van het herbruikbare afval belandt nu in de verbrandingsoven en kan dus niet hergebruikt worden. Dat is zonde!
Zaanstad wil in 2020 de hoeveelheid restafval terugbrengen tot maximaal 100 kilo per inwoner per jaar. Nu is dat 260 kilo per jaar. Om dit te bereiken wordt de manier van afval inzamelen anders. Hiermee sluiten we aan op de landelijke doelstelling om restafval te verminderen.

Afval scheiden wordt makkelijker

In de nieuwe manier van afval inzamelen wordt het scheiden van afval makkelijker. Afval dat opnieuw gebruikt kan worden, wordt aan huis opgehaald. Het beetje restafval dat overblijft, brengt u naar een ondergrondse container die op verschillende plekken in de wijk komt.
Wilt u weten wat de nieuwe manier voor u betekent? Kijk dan op de pagina Nieuwe manier. Wilt u weten wanneer uw wijk aan de beurt is? Kijk op de pagina Planning.

Bekijk in het filmpje hieronder hoe de nieuwe manier van afval inzamelen werkt.

Waarom wordt het anders?

Zaanstad wil een klimaatneutrale gemeente zijn. Zuinig omgaan met afval dat opnieuw gebruikt kan worden, is daar onderdeel van. Door afval te scheiden hoeven er geen nieuwe grondstoffen voor nieuwe producten gemaakt te worden. Dat is goed voor het milieu. Omdat minder restafval verbrand hoeft te worden, daalt de uitstoot van broeikasgassen.
Daar komt bij dat het verbranden van restafval steeds duurder wordt. Die kosten komen via de afvalstoffenheffing voor rekening van de bewoners. Hoe minder restafval verbrand hoeft te worden, hoe minder snel de kosten voor de inwoners stijgen

Weergaven: 0