zaterdag/zondag 28/29 september De Dag van Westzaan en Reuring: 50 tinten muziek, twee dagen optredens van muziekgroepen

Datum: 28 september 2024

Humph maakt plaatdebuut met Klankzand

 

Het moest er een keer van komen. Ter ere van het twintigjarig bestaan is de groep Humph vorig jaar zomer de studio in gedoken, en is er een debuutalbum  geproduceerd dat in oktober 2023 werd gepresenteerd. Klankzand is de titel van het album dat louter eigen stukken bevat, soms ontstaan uit groepsimprovisaties, soms uit de pen van rietblazers Ditmer Weertman (altsaxofoon, klarinet) en Herman te Loo (sopraan, alt- en tenorsaxofoon, basklarinet) gevloeid.

 

Het is het resultaat van een mooi groeiproces dat via de muziek van Thelonious Monk, Theo Loevendie en Misha Mengelberg heeft geleid tot waar de groep nu staat. Met de diepe contrabas van Joop Slager en het subtiele slagwerk van George van Heeteringen heeft Humph nog meer troeven in handen om de opgeschreven noten en improvisaties samen te smeden tot een avontuurlijk, wonderschoon en humorvol geheel.

 

De recensies zijn inmiddels losgekomen. In Jazzflits schreef recensent Jaap Lampe: ‘Het fijne akoestische geluid domineert het hele album. Geen elektronische frutsels (…), maar het eerlijke geluid van de instrumenten zelf. De muzikanten laten horen dat die instrumenten veel te bieden hebben.’ Bernard Lefèvre had het in Jazz’halo over ‘levensvreugde en humor en het gebruik van jazzritmes waar we in de gouden sixties mee dweepten.’

 

De groep is niet stil blijven staan, want ook na de release van Klankzand zijn er nieuwe, eigen stukken aan het repertoire toegevoegd.

 

De cd is digitaal en fysiek te bestellen via de Bandcamp-pagina van Humph: https://humph1.bandcamp.com/album/klankzand

Weergaven: 60