4 mei Herdenking druk bezocht

4 mei Herdenking druk bezoch

Omdat de Zuidervermaning niet gebruikt kon worden vanwege funderingsherstel, werd de herdenking ook dit jaar weer in de grote kerk gehouden. Gerda Steenbergen opende met een woord van welkom en verteld iets over de verdiepende tekst op het vaste thema Vrijheid geef je door, dit jaar: Verzet als voorbeeld. Verzet is niet zo simpel als men in romans verwoord of in films laat zien. Integendeel, men had er heel veel moed voor nodig met risico voor eigen- of een ander zijn leven.

Max Rodermond-Durieux en Daan Huisman van Chr. Basisschool De Rank deden samen een passende voordracht, wat ze keurig deden.

Wethouder Addy Verschuren memoreerde aan de uitspraak van de kleindochter van Walraven van Hall over haar opa: ‘Je wordt geen held omdat je bedenkt dat je dat gaat worden. Je wordt het als je oog hebt voor het lot van anderen, en als je je realiseert dat jij met jouw vaardigheden het verschil kunt maken.’ Addy eindigde met een gedicht van Remco Campert: Verzet begint niet met grote woorden maar met kleine daden zoals storm met zacht geritsel in de tuin of de kat die de kolder in z’n kop krijgt zoals brede rivieren met een kleine bron verscholen in het woud zoals een vuurzee met dezelfde lucifer die de sigaret aansteekt zoals liefde met een blik een aanraking iets dat je opvalt in een stem jezelf een vraag stellen daarmee begint verzet en dan die vraag aan een ander stellen. Een geslaagde herdenking met veel publiek en dat betekend dat herdenken nog steeds leeft. En dat moeten we blijven doen, dat zijn we verplicht aan ons zelf en aan de generaties na ons.

Gerda Steenbergen namens 4-5 mei commissie

Gerda Steenbergen opende met een woord van welkom

Wethouder Addy Verschruren namens Gemeentebestuur Zaanstad

Ruud Kleiss Last Post Dagorkest Zaanstreek Waterland

Dagorkest Zaanstreek Waterland

Dagorkest Zaanstreek Waterland

Max Rodermond-Durieux en Daan Huisman van Chr. Basisschool De Rank

Bezoeken: 3