300 jaar Pelmolen Het Prinsenhof

thumbnail of 300 jaar Het Prinsenhoif

300 jaar pelmolen Het Prinsenhof ( Uit De Wessaner)

Als je 300 jaar wordt, zoals Het Prinsenhof, dan mag dit zeker gevierd worden. Tijdens De Dag van Westzaan op 10 september begonnen de feestelijkheden in de molen al met een bijzondere traktatie. Vooralle verjaardagsgasten nu eens geen gortepap met stroop, maar een bijzonder lekker gerecht. Pieter Kok,die in de Kerkbuurt woont en vaste kok is van het RTL-programma Koffietijd, had er met oude kaas engroenten een heerlijke salade van gemaakt, die ook in zijn kookboek Buiten Eten staat. Alle bezoekers van de molen hebben ervan gesmuld! De koffieprut gooien we weerrechtsreeks in de tuin

Ook tijdens de Zaanse Molendag waren er in Het Prinsenhof tal van bijzondere verjaardagactiviteiten, zoals een expositie van weerfotograaf Kees Jak en de vertoning van de echte Zaanse films ‘De dood van de pettenbaas’ en ‘De man die de Zaanstreekvormde’ van videoclub Zaanstreek- Noord. De film over de pettenbaas wordt in de nabije toekomstbeschikbaar gesteld aan de Zaansche Molen en de Digitale Beeldbank Westzaan. Houd het in de gaten. Uiteraard waren ook vertegenwoordigers van de gemeente Zaanstad present. Uit handen van wethouder Natasja Groothuismink van Rosa kreeg Het Prinsenhof uit het stadsarchief eenmooi historische plaatje van de molen uit de dertiger jaren. De molenaars en maalploeg werden hartelijk bedanktvoor het vele vrijwilligerswerk dat nu eenmaal aan de molen is verbonden. Veel dank, verpakt in mooie woorden.

Door de voorzitter van Zaansche Molen, Jan Goedhart, werden de beide Gerrits, Gerrit Volkers en Gerrit Gelderman, in het zonnetje gezet. Gerrit Volkers omdat hij al50 jaar de molen laat draaien en Gerrit Gelderman omdat hij zeer recent met uitstekend resultaat hetdiploma van het Gilde Vrijwillige Molenaars heeft behaald. Er was naast de doorlopende demonstratievan gort pellen ook prachtige muziek van de Band Zonder Toekomst. U bent trouwens uitgenodigd om demooie expositie van het werk van weerfotograaf en Westzaner KeesJak te komen bekijken. Dat kan elkezaterdag tussen 13.30 en 16.30 uur. Het zijn prachtige weerfoto’s van enrond de bejaardegortmolen. Het padnaar de molen kan modderig zijn, vooralbij nat weer. Trek goed schoeisel aan.Bent u nog geen lid van de Zaansche molen? Word lid, dan steunt u hetbehoud van de unieke molens in de Zaanstreek.

namens de maalploeg, Fred Eerenberg

Vlnr. Gerrit Gelderman, Gerrit Volkers en Jan Goedhart van de Zaansche Molen.

Weergaven: 25