ja hoor het Timpaan is terug geplaatst

Zo mooi , ja hoor het Timpaan is terug geplaatst , Wat een feest 🎈

Het timpaan van het Reghthuys is teruggekeerd !!

Het Reghthuys vierde feest, want na een jaar afwezigheid keert het timpaan boven de ingang van het gebouw terug. Een bijzondere stap in de renovatie van het Westzaanse monument.
Al een jaar ontbreekt er iets aan de voorkant van ’t Reghthuys in Westzaan. Het timpaan, het houtsnijwerk in de driehoek boven de ingang, was weggehaald. Het was na honderd jaren door weer en wind helemaal versleten en moest opnieuw worden gemaakt.
Negen maanden heeft het oude timpaan in de werkplaats van restauratie-timmerman Pim ten Have in het Friese Workum gelegen. Daar maakte Ten Have een nieuw timpaan, exact naar het voorbeeld van het oude. Daarna heeft schildersbedrijf Eggink het 4,5 meter lange houtsnijwerk geschilderd. Op zaterdag 3 juni was het zover: nu hangt het nieuwe timpaan boven weer boven de ingang.

Onder de aanwezigen zijn Pim ten Have en Bart Nieuwenhuijs die de restauratie heeft begeleid. Zij zullen van alles kunnen vertellen over dit staaltje vakmanschap.
In een eerste reactie liet Ten Have al weten dat hij nooit eerder zo’n grote, bijzondere klus heeft geklaard. Hij is zeer tevreden met het eindresultaat, vooral met de soepel vallende guirlande die over de hele lengte van het timpaan loopt. Hij heeft ook op onopvallende wijze een typisch element van deze tijd toegevoegd. 
Een andere bijzondere aanwezige was de particuliere schenker Roland Vet die het overgrote deel van de kosten voor het nieuwe timpaan voor zijn rekening heeft genomen.

 

Bart Nieuwenhuijs projectleider Rehthuys renovatie

Wethouder Natasja Groothuismink (ROSA) oppen de cermonie Timplaan terugplaatsing , dank hier voor

Pim links en vader ten Have in het Friese Workum

Kees Jak midden in beeld

Ronald Vet sponsor van het Timpaan. Links zijn vrous

Tim ten Have houtsnijder rechts

Weergaven: 23