Westzaner jaagt anti-zwarte pieten actiegroep zijn dorp uit’

Westzaner jaagt anti-zwarte pieten actiegroep zijn dorp uit’

Uit de Orkaan

Wil Evers rechts

ReghtHuys 1782

Vannacht zijn vier mensen die bezig waren  de straat bij het Regthuijs in Westzaan te bespuiten met ‘Zwarte Piet is racisme’ op heterdaad betrapt door dorpsbewoner Jerry.  Zo meldt de Orkaan

En dat vonden deze mensen niet zo leuk. Jerry liet luidkeels horen wat hij van de actie vond (en ook van Zwarte Piet, die van hem moet blijven), hij filmde de actievoerders en belde de politie. 

Zoveel aandacht kon de actiegroep niet verdragen en ging er vandoor als dieven in de nacht. 

Komende zaterdag komt Sinterklaas in Westzaan zoals elk jaar aan met ‘traditionele’ zwarte pieten, de actiegroep Zaanstreek tegen Racisme (Zatera) had de sinterklaasvereniging al laten weten te gaan demonstreren tegen Zwarte Piet, binnen het zicht en gehoor van zowel het podium van aankomst aan wal als bij de andere kant van het lintdorp waar Sinterklaas traditioneel na een optocht door het dorp de kinderen toespreekt alvorens te gaan ‘slapen’ in het Regthuijs. 

Dit zorgde voor veel ophef in het anders rustige dorp.

Zatera stelt dat: “In Westzaan wordt vastgehouden aan Zwarte Piet vanwege oudere vrijwilligers die niet af willen stappen van deze racistische karikatuur”. De actiegroep zegt daar wel een oplossing voor te hebben. Wat hun betreft “zouden deze vrijwilligers niet meer mee moeten doen aan de intocht, liever geen pieten dan zwarte pieten. Liever een feestje met alleen een Sint en weinig/minder vrijwilligers dan kinderen schaden en indoctrineren met racisme. Het is tenslotte een feest voor kinderen en niet voor racistische senioren”, aldus de anti-zwarte piet actiegroep. 

Via Twitter liet Jerry zien wat er gebeurde:

Weergaven: 35