16 maart tot 11 mei 2024. Willem Jansen Stichting toont Zaanse Streken

Willem Jansen Stichting toont Zaanse Streken

Het vijftigjarig bestaan van de gemeente Zaanstad inspireerde de Willem Jansen Stichting tot het organiseren van de verkoopexpositie Zaanse Streken.

In de afgelopen vele jaren is de Zaanstreek grondig veranderd. Straatjes en paden met kleine woonbuurtjes, omringd door weilanden en slootjes, verdwenen onder het zand om plaats te maken voor strakke nieuwbouwwijken. Wegen werden aangelegd om ruimte te geven aan het transportverkeer wat daarvoor met schuiten over water plaatsvond.

Meerdere Zaanse kunstenaars hebben indertijd de oude straatbeelden in een schilderij, tekening of ets vastgelegd. Dankzij deze werken kan in Zaanse Streken een kijkje worden genomen in de Zaanstreek van weleer. Zo geeft de Oostzijderol, geïnspireerd op de bekende Westzijderol, met tientallen gedetailleerde tekeningen van Remmet Ouwejan sr. een prachtige voorstelling van hoe de bebouwing langs de Zaandamse Oostzijde er een eeuw geleden uitzag. Verder is niet eerder vertoond topografisch werk in bruikleen verkregen, niet alleen uit privé verzamelingen maar ook van het Zaans Museum.

De expositie laat werk zien van Zaanse kunstenaars zoals Jan de Boer, Klaas Bood, Herman Buschenhenke, Chris en Willem Jansen, Gerrit de Jong, Frans Mars, Remmet Ouwejan, Frans Room, Gerrit Slavenburg, Klaas van Vliet, Karel Wetselaar en anderen.

Zaanse Streken
16 maart – 11 mei
Dinsdag – zaterdag 9 – 17 uur

Galerie Staphorsius
J.J. Allanstraat 287 b
1551RG Westzaan
T: 075-6143000
I: willemjansenstichting.nl

 

Weergaven: 3