100 jaar Roda in het theater. groot succes

Onder die naam brachten een 30 tal (oud) Roda spelers de historie van Roda op de planken. Marijke van der Pol had de Roda historie bestudeerd en deze vertaalt naar een theatervoorstelling. Geen geringe prestatie want probeer maar eens een stuk tekst te vertalen in een leuke sketch, maar ze is daar prima in geslaagd.

Ze had natuurlijk vorig jaar al veel succes gehad met het op de planken brengen van het leven van Dirk Mes (Buus en Buur). Sylvia de Jong zorgde voor de regie zodat de spelers hun rol goed vertolkten. En Sylvia moest als regisseur aan de slag met getalenteerde toneelspelers maar ook met Roda spelers die zich misschien op het veld meer thuis voelen dan op de planken, maar iedereen haalde een ruime voldoende of meer. En als je ruim een jaar iedere woensdagavond aan het oefenen bent is dat natuurlijk een uitputtingsslag, maar de sfeer tijdens de repetities was iedere keer weer uitstekend. Ruim 100 personages werden uitgebeeld als gevolg waarvan het achter de schermen een race tegen de klok was om weer op tijd verkleed op het toneel te staan. En met 100 personages moet je nog heel veel keuzes maken, want er zijn in de afgelopen 100 jaar misschien wel 1000 of meer vrijwilligers geweest die een belangrijke rol hebben gespeeld. Maar dan moet het een 24 uurs theater show worden. De afgelopen decennia zijn we niet verwend met Roda theatershows of je moet de Roda Playbackshows daar onder scharen, want dat waren natuurlijk ook vaak kunst stukjes.

Het begon zoals bekend in 1918. De oprichters/bestuurders zaten in passende kleding achter de bestuurstafel tijdens de leden vergaderingen. De opgang en de neergang van de vereniging kwamen langs. En ook dat je niet afzegt voor een wedstrijd of training “zelfs al is je tante jarig”.  De klachten vanuit de gemeenschap/kerk over dames die vanuit huis of vanuit De Prins te schaars gekleed over straat fietsten en die tot vragen in de gemeenteraad leidden. Wij hadden ook nog wel iets willen horen over het eerste kampioenschap van Roda 1 toen ze met minimaal 25 doelpunten van Roda 2 moesten winnen en dat ook deden en wat tot veel ingezonden stukken in de kranten leidde tussen Roda en KZ wie hier nu de kluit belazerd had.

Vervolgens gaan we naar de tijd na de tweede wereldoorlog waarbij de kampeervakanties in binnen en buitenland zeer vermaard waren. Een feest der herkenning voor de oudere generatie: “het was alsof ik het opnieuw meemaakte”, hoorden wij vaak. Ook de decorbouwers mogen hier wel geroemd worden, want ook zij hadden binnen de beperkingen die het toneel van de Kwaker natuurlijk kent, fraaie decorstukken gebouwd. Ook de entreeheffing van penningmeester Aat Schoen was hilarisch en werd sterk door Wies Smit neergezet. Ook de belangrijke wedstrijd tegen het Amsterdams Swift, als opstap naar het hoogste landelijke korfbalniveau, waarbij de tegenstelling tussen de hoofdstedelingen die het korfbal zeggen te hebben uitgevonden en de boeren boven het Noordzeekanaal mooi tot uitdrukking kwam. In deze setting had ook mooi gepast de tumultueuze wedstrijd tussen Roda Westzaan en Rohda Amsterdam die zelfs het toenmalige Studio Sport haalde. En natuurlijk kwam Jaap de Boer voorbij als hoofdredacteur van het clubblad. Alle kopij werd bij hem langs gebracht of er werd mondeling een boodschap overgebracht waar Jaap de Boer dan maar een mooi verhaal van moest maken. Daarna draaide de stencilmachine op volle toeren en was de redactie en speciaal Jaap de Boer trots dat het weer een dik nummer was geworden

Ook de perikelen over het al of niet alcohol schenken kwamen uitgebreid aanbod, inclusief het bewust(?) afwijken van de bouwtekening bij het bouwen van de eerste verdieping van het clubgebouw om een toekomstige aanvraag voor een horecavergunning voor een sportkantine kans van slagen te geven. Het heeft misschien niet 22 jaar van de Roda historie gedomineerd maar het was wel een onderwerp wat steeds weer terug kwam.

We kunnen in dit verslag niet alles noemen maar vervolgens ging het in grote stappen naar 2016-2018, waarbij ook een aantal jeugdspelers op het toneel kwamen. Kyra van Baarsen zorgde ervoor dat menig Rodiaan een traantje moest wegpinken op de melodie van Thank you for the music met een mooie tekst van Marijke van der Pol en Bram Slinger.

De hele cast, Marijke, Sylvia en iedereen die met de techniek, grime, decor bezig was werd door Bernlef Knossen uitgebreid bedankt en in de bloemen gezet namens de Jubileumcommissie en het bestuur van Roda.

Wat na zo’n zaterdagavond en zondagmiddag blijft hangen is dat er zeker 300 mensen op twee voorstellingen zijn afgekomen en die allemaal iets hebben met Roda. Dat is een geweldige investering in het clubgevoel en dat hebben deze spelers na een forse inspanning van meer dan een jaar onder leiding van Marijke van der Pol en Sylvia de Jong op een fraaie manier gerealiseerd.

Music Journey met Paul van den Bergh sloot de avond feestelijk af.

Weergaven: 4