10 Westzaanse Monumenten voorzien van QR-code

Woendag 22 oktober 2014

10 Westzaanse monumenten hebben een QR-code tegel gekregen. Tien monumenten in de Westzaanse Kerkbuurt, waaronder ‘t Reght Huys en de Grote Kerk, worden digitaal in het zonnetje gezet. Alle monumenten krijgen een stoeptegel met daarin een QR-code. Als toeristen of andere belangstellenden deze code scannen met hun mobiele telefoon – levert dat extra informatie over het pand op.

Afgelopen woensdag 22 oktober heeft de wethouder Monumenten, Addy Verschuren, de eerste van deze tegels geplaatst, dat gebeurde bij de Grote Kerk om 15:30.

Hoe is dit zo tot stand gekomen?

Ingrid Jahn woonachtig aan de Kerkbuurt wordt regelmatig aangesproken door zoekende toeristen die zich afvragen waar ze informatie betreffende de Grote Kerk en andere prachtige panden in Westzaan kunnen bekijken. Er is bijvoorbeeld in de bestrating voor de Grote Kerk door de Gemeente Zaanstad met gele steentjes de plattegrond aangegeven van de oude kerk voordat deze kerk er stond. Helaas staat dit nergens aangegeven en wordt er door de dag heen hier continue op geparkeerd dus het is dan ook niet zichtbaar en schiet zijn doel voorbij.

Eerlijkheidshalve wist mevrouw Jahn ook niet waar die informatie te vinden was en zij is dan ook op onderzoek uitgegaan. Via de wijkmanager Monica Briefjes, is zij in contact gekomen met de Historische Vereniging Westzaan.

Linette Pielkenrood, voorzitter van de Historische Vereniging Westzaan, werd gevraagd of de webpagina van de Westzaanse Gemeenschap gebruikt zou kunnen worden voor de informatievoorziening over de Rijksmonumenten in Westzaan. Dit plan is verder gezamenlijk met de beleidsmedewerker monumenten van de gemeente uitgewerkt

Gemeente Zaanstad was bereid de Historische Vereniging Westzaan 10 QR straattegels te schenken. Er is een selectie van 10 Rijksmonumenten aan de Kerkbuurt gemaakt door de Historische Vereniging Westzaan. Per monument is een webpagina gemaakt waar een stoeptegel met QR-code naar verwijst. Ook is een facebookpagina, www.facebook.com/Monumentenwestzaan gemaakt waar mensen vervolgens hun eigen foto’s en verhalen over de monumenten kunnen plaatsen. Op deze manier hoopt de Historische Vereniging Westzaan de monumenten in Westzaan onder de aandacht van een groter publiek te brengen.

Bezoeken: 2