Kerkbuurt 19

Kerkbuurt 19, Westzaan
 
Historie:
Dankzij de medewerking van de Westzaanse familie Avis kon­den in 1872 een nieuwe school en hoofdonderwijzerwoning gebouwd worden. Op de voorzijde van het pand zit een ge­denkplaat. Ook is de woning in gebruik geweest als dorpshuis, nu heeft het pand weer een woonbestemming.Het gebouw is opgetrokken in de Waterstaatsstijl, deze stijl verwijst naar de bouwstijl die in die periode veel werd ge­bruikt door ingenieurs van het departement van Waterstaat. De Waterstaatsstijl lijkt in zekere zin op het neo-classicisme (elementen uit de Griekse oudheid toegepast) die vooral in de eerste helft van de 19e eeuw erg veel werd toegepast. De dakconstructie is nog origineel en heeft gebogen spanten, zo­genaamde schenkelspanten.
 
Beschrijving:
Eenvoudig gepleisterd stenen huis met horizontale groeven en een flauw hellend zadeldak gedekt met tuil-du-nord dakpannen. Het dak steekt iets over de kopgevels uit en in de nok aan de noordkant (rechts) is een schoorsteen. Even onder het dak is een profielrand aangebracht, die rondom het huis loopt. Rondom zijn ook versierde muurankers te zien. Het huis is noord-zuid georiënteerd, in langsrichting van de straat.
De voorgevel is symmetrisch van opbouw en heeft een statig uiterlijk. In het midden zit een paneeldeur met deurraam en gietijzeren rooster. Daarboven zit een eenvoudig bovenlicht met een rechthoekige vlakindeling. De deur wordt omlijst door twee pilasters en een lijst, allen met groeven versierd. Zowel links als rechts van de deur zitten twee zesruit schuifvensters met een geprofileerde omlijsting van stucwerk.
De beide kopgevels zijn identiek uitgevoerd, wat de symmetrie verhoogt. De gevels hebben aan de buitenkant twee zesruit schuifvensters net als de voorgevel met geprofileerde omlijsting. In de top zitten twee kleine dubbele zesruit draaivensters. Alleen de zuidgevel (links) heeft in het midden een klein vertikaal tweeruit venster.
De achtergevel heeft een eenvoudig zesruit schuifvenster links bij de noordgevel. Bij de zuidgevel, rechts, zit een moderne stenen uitbouw van een laag met plat dak, van slechts iets meer dan twee meter hoog, nog ruim onder de goot. Aan weerszijden is een keukendeur, waarbij de rechter een bovenlicht en zijraam heeft.
 
Monument informatie  
Gemeente                       : Zaanstad
Plaats                            : Westzaan
Adres                     : Kerkbuurt 19
Postcode                         : 1551 AB
Naam                    : –
Bouwjaar                        : 1872
Dienstaanduiding             : RdMz
Monument                       : 40003
CBS-categorie                 : Gebouwen, woonhuizen
Huidige functie               : woonhuis
Kad.Sectie-Nummer         : B-2124
Omschrijving   Voormailige Onderwijzerswoning, 1872. Houten huis met bepleistering en zadeldak. 
  Deur met pilasters en hoofdgestel, vensters met zesruit schuiframen

Deel uw eigen foto/verhaal over dit monument op de Facebookpagina Monumenten Westzaan

De Historische Vereniging Westzaan organiseert diverse Historische Wandelingen door Westzaan

Weergaven: 31