Actueel

Het actuele nieuws vanuit Westzaan!

Actueel nieuws 1: Zaanse Streken

Willem Jansen Stichting toont Zaanse Streken

Het vijftigjarig bestaan van de gemeente Zaanstad inspireerde de Willem Jansen Stichting tot het organiseren van de verkoopexpositie Zaanse Streken.

In de afgelopen vele jaren is de Zaanstreek grondig veranderd. Straatjes en paden met kleine woonbuurtjes, omringd door weilanden en slootjes, verdwenen onder het zand om plaats te maken voor strakke nieuwbouwwijken. Wegen werden aangelegd om ruimte te geven aan het transportverkeer wat daarvoor met schuiten over water plaatsvond.

Meerdere Zaanse kunstenaars hebben indertijd de oude straatbeelden in een schilderij, tekening of ets vastgelegd. Dankzij deze werken kan in Zaanse Streken een kijkje worden genomen in de Zaanstreek van weleer. Zo geeft de Oostzijderol, geïnspireerd op de bekende Westzijderol, met tientallen gedetailleerde tekeningen van Remmet Ouwejan sr. een prachtige voorstelling van hoe de bebouwing langs de Zaandamse Oostzijde er een eeuw geleden uitzag. Verder is niet eerder vertoond topografisch werk in bruikleen verkregen, niet alleen uit privé verzamelingen maar ook van het Zaans Museum.

De expositie laat werk zien van Zaanse kunstenaars zoals Jan de Boer, Klaas Bood, Herman Buschenhenke, Chris en Willem Jansen, Gerrit de Jong, Frans Mars, Remmet Ouwejan, Frans Room, Gerrit Slavenburg, Klaas van Vliet, Karel Wetselaar en anderen.

Zaanse Streken
16 maart – 11 mei
Dinsdag – zaterdag 9 – 17 uur

Galerie Staphorsius
J.J. Allanstraat 287 b
1551RG Westzaan
T: 075-6143000
I: willemjansenstichting.nl

 

Actueel nieuws 2: Zwerfafvalopruimochtend Westzijderveld

Beste natuurliefhebbers/ leden van OBW,
Volgende week zaterdag, 17 februari, gaan we weer aan de slag in het Westzijderveld. We hopen op een flinke opkomst en dat het weer deze keer geen roet in het eten gooit. Vorige maand kon de werkdag geen doorgang vinden vanwege teveel ijsgang in het Guisveld en het Westzijderveld, waardoor Tim, onze boswachter, niet erg ver kwam met de boot. Alle vrijwilligers stonden bij De Schoolmeester te popelen om aan het werk te gaan. Na een telefoontje van Tim dat hij er niet door kon komen, zijn we met z’n allen naar de werf van Staatsbosbeheer getogen. Daar hebben we in de kantine de appeltaarten op zitten eten met uiteraard de koffie en thee, die al eerder gezet was door een vrijwilligster van de vogelaars. En daarna nog een glas glühwein!!!
Wij nodigen u uit om mee te helpen riet opruimen en eventueel boompjes rooien.
S.v.p. opgeven vóór woensdagavond 14 februari as. bij dries@bessels.org, zodat we weten op hoeveel mensen wij kunnen rekenen.
Er blijft hierna nog één werkdag over en die is op: zondag 10 maart 2024.
Daarna hebben we nog een zwerfafvalopruimochtend, namelijk op zaterdag 6 april 2024 (Skoon Skip).
De werkochtenden worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Vogelwerkgroep en de werkzaamheden zullen worden verricht, zoals altijd, onder leiding van Staatsbosbeheer.
De pauze met koffie/thee met appelgebak gaan we houden in Het Prinsenhof, die u ook kunt bekijken tijdens de pauze.
Graag nog even een herinnering:
neem zelf een koffie- of theemok, schotel en vorkje/lepeltje mee. Mocht je die vergeten zijn, dan zijn er altijd nog wel wat reserve-exemplaren voorhanden.
Verzamelen tussen 9.15 en 9.30 uur bij molen De Schoolmeester en om ongeveer 13.30 uur zijn we weer terug.

Warme kleding zal wel nodig zijn en laarzen zijn aan te bevelen. Ook evt. regenkleding meenemen.

Met vriendelijke groet en graag tot ziens op zaterdag 17 februari!

Namens het bestuur van OBW,

Actueel Nieuws 3: Zuidervermaning expositie

Westzaan ziet ze vliegen!

 

Het thema in de Zuidervermaning is dit voorjaar Westzaan ziet ze vliegen! Nu kun je dit natuurlijk op allerlei manieren opvatten. Te denken valt aan vogels, aan andere vliegende vlerken, maar ook aan vliegtuigen! Daarom gaan we aan al deze aspecten aandacht besteden in maart en april. De aftrap wordt gedaan op 7 maart door Rob Koeman van de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek. Tegelijkertijd is de opening van een expositie van prachtige vogelfoto’s, die tot 17 april is te zien.

 

Op 8 maart is er een wel heel bijzonder concert: Het Linnaeus Trio komt met EntomoPhonia! Niet de angst die je kunt hebben voor insecten, maar vooral de bewondering voor de speciale ‘muziek’ die zij maken. Duik samen met Het Linnaeus Trio in de wondere klankwereld van de insecten, met composities van o.a. Bach, Desprez, Schumann, Fauré en Bartók. In de muziek komen zowel muzikale imitaties van insectengeluiden als filosofische bespiegelingen geïnspireerd op insecten voorbij, met teksten van o.a. Emily Dickinson, Victor Hugo, Goethe en Nederlandse legendes Lennaert Nijgh en Annie M.G. Schmidt.

Bram van Beusekom treedt op 23 maart op voor kinderen van 2+ met zijn beeldende objecttheatervoorstelling Vliegeensvlug! Dat is een aanloopje naar een speciaal project: Westzaan ziet ze vliegen! van basisschool WIJ-land Westzaan. De leerlingen hebben in de maand maart workshops en lessen gehad over bijen, vogels en vleermuizen en ze zijn zelf aan de slag gegaan om vogels en insecten te maken in allerlei maten en soorten.

 

Op 17 april wordt dit thema afgesloten met een avond over verschillende aspecten van het voor Westzaan zo aanwezige vliegverkeer.

Bezoeken: 8